Екскомандирів “Беркуту” підозрюють у знищенні зброї, з якої розстрілювали активістів на Інститутській

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишнім командирам спецпідрозділу “Беркут”, які намагались знищити зброю з якої їхні підлеглі вбили учасників Революції Гідності.

З цієї зброї спецпризначенці 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту.

Про це повідомила пресслужба ДБР 29 січня.

Колишні командир полку та командир роти ПМОП “Беркут”, підпорядкованого ГУМВС України у Києві, усвідомлюючи, що надали злочинні накази, вирішили приховати сліди вчинених злочинів та знищити знаряддя вбивств громадян.

Перевищуючи владу та службові повноваження вони організували перевезення зброї з території місця дислокації ПМОП “Беркут” та незаконно знищили табельну вогнепальну зброю у різних місцях Києва. Вони розрізали її на частини абразивним матеріалом та видалили механічним способом маркування серійних номерів. Після цього, залишки зброї працівники “Беркуту” скинули в притоці Дніпра – річці Віта та закопували на березі.

Зокрема, було знищено 24 автомати 7,62 мм АКМС, одна снайперська гвинтівка Драгунова, три рушниці 12 мм “Форт-500” та рушниця “Форт-12” калібром 9 мм.

Дії фігурантів кваліфіковані за ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 262 та ч. 2 ст. 263-1 Кримінального кодексу України, максимальне покарання за які – 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше до суду були направлені обвинувальні акти щодо 20 колишніх міліціонерів роти спеціального призначення ПМОП “Беркут”, підпорядкованого ГУМВС України в м. Києві, та командира цієї ж роти за перешкоджання проведенню мирних акцій протесту шляхом застосування 20 лютого 2014 року вогнепальної зброї до беззбройних активістів.

Також за результатами досудового розслідування, проведеного слідчими ДБР, 25 травня 2023 року Голосіївським районним судом м. Києва до 10 років позбавлення волі заочно засуджено колишнього заступника керівника одного з управлінь МВС України, який причетний до знищення та приховування зброї, з якої розстрілювали активістів 20.02.2014.

Читайте також:
Ще дев’ятьох “беркутівців” заочно судитимуть у справі про розстріли активістів на Інститутській
Суд закрив справу двох ексберкутівців щодо розгону Майдану через закінчення строків давності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна