Не переводити бійців у склад 110-ї ОМБр і дати підлікуватися перед відправленням на Авдіївський напрямок: у Чернівцях родичі військових вийшли на акцію

У Чернівцях родичі бійців 92-го батальйону 107-ї бригади тероборони провели акцію біля міської ради. Просять не переводити бійців у склад 110-ї механізованої бригади, а також дати їм можливість перепочити, щоб підлікуватися та доукомплектувати батальйон перед відправленням на Авдіївський напрямок.

Про це повідомляє “Суспільне” та “Шпальта”.

Під час сесії міськради родичі бійців зачитали звернення від військових, у якому йдеться, що ті не відмовляються воювати, але просять про дотримання їхніх прав як військовослужбовців.

Фото: “Шпальта”

“Ми кажемо, що нас мало. Нам відповідають, що це неважливо. Ми кажемо, що в нас слабке стрілецьке озброєння й більшість обладнання втрачене або пошкоджене. Нам кажуть, що вам це не знадобиться. У нас немає достатньо транспорту для евакуації. Нам кажуть, що це вже ваша турбота. Що це для нас означає? Це означає, що наше життя не цінують. Їм байдуже, хто буде воювати через 3 місяці. Ми ж хочемо, щоби з наші права поважали, виконували завдання в складі свого злагодженого доукомплектованого батальйону, де ми довіряємо своїм побратимам, самі організовуємо спостереження й евакуацію, а також плануємо, як нам виконувати бойове завдання”, — йдеться у зверненні.

Окрім цього, військові проти прихованого розформування батальйону та переведення найбоєздатнішої частини в склад 110-ї ОМБр. Тож рідні військових 92-го батальйону написали заяву на ім’я міського голови Чернівців з проханням посприяти збереженню цілісности складу 92-го батальйону без розформування та доукомплектації її бійцями інших бригад.

Учасники акції також зазначають, що за півтора року служби в бійців не було нормального морально-психологічного відновлення.

“Медичний персонал, що закріплений за військовою частиною, надавав недостовірну або неповну інформацію, яка могла би сприяти тому, щоб наші військові у госпіталях отримували відповідний догляд і відповідні виплати, які їм призначені, коли вони перебувають у шпиталях. Окрім того, нині у батальйоні багато хлопців, які є обмежено придатними. Хлопці, в яких є протези, відсутні кінцівки, мають хронічні захворювання чи слухові апарати”, — кажуть родичі військових.

Окрім цього, зазначають, що у бійців недостатньо техніки, зокрема машин та дронів. Раніше їх закуповували чи ремонтували власним коштом бійці, їхні родичі, благодійники, оскільки того, що виділяють, недостатньо.

Один з військових 92-го батальйону анонімно розповів, що наразі мають проблеми з кількістю бійців та спорядженням. Також у батальйоні поганий моральний стан, щоб виконувати бойові завдання.

Батальйон понад пів року воював на Бахмутському напрямку. Коли бійців звідти вивели, то мали доукомплектувати, провести ротацію та бойове злагодження. Через місяць бійців вирішили знову повернути на бойові позиції. Військовий каже, цього часу недостатньо, щоб відновитися.

“Моральний стан у нас поганий. Минув місяць відтоді, як ми з пораненнями та контузіями вилізли з-під Бахмута. Нам потрібне це відновлення. Половина нашого батальйону це обмежено придатні або старші люди”, – каже боєць.

За його словами, військові подавали рапорти з вимогою доукомплектувати батальйон, на що отримали усну відмову.

Командир 107-ї бригади ТрО Андрій Цісак у коментарі МА АСС зазначив, що не може вплинути на ситуацію, оскільки батальйон передали в підпорядкування іншому підрозділу.

“Військові отримали завдання прибути у визначений район. Завдання оформлюється старшим командуванням. Батальйон виїхав. Далі він переданий у підпорядкування іншому військовому підрозділу. Я, як командир військової частини, не можу вплинути на ці процеси. На жаль, маємо втрати, на жаль, маємо неукомлект, але це не те, на що я можу особисто повпливати.

Щодо можливості розформування. Я не знаю, звідки люди таку інформацію взяли. Наразі офіційно ніхто нікого не збирається розформовувати. Всі підрозділи, які належать до нашої військової частини, в підпорядкуванні оперативно-тактичних угруповань. Питання подальшого підпорядкування вирішує Генштаб”, — наголосив він.

Читайте також:
У Львові запустили перший рекрутинговий центр батальйону “Вовки Да Вінчі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна