Bloomberg: РФ у 2023-му імпортувала мікросхеми з США та ЄС на понад $1 млрд, попри санкції

Країна-агресорка Росія за минулий рік, попри санкції, імпортувала сучасних американських та європейських мікросхем на суму понад 1 мільярд доларів.

Про це 25 січня із посиланням на документи російської митної служби повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що більша частина імпортованих напівпровідників та інтегральних схем за перші дев’ять місяців 2023 року були вироблені американськими та європейськими компаніями.

Серед них є продукція Intel Corp, Advanced Micro Devices та Analog Devices Inc., а також європейських брендів Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV.

Bloomberg наголошує, немає жодних припущень, що компанії порушили санкційне законодавство, оскільки дані не вказують на те, хто експортував технології до РФ, звідки вони були відправлені і коли товари були виготовлені.

Вищезгадані компанії заявили, що повністю дотримуються санкційних вимог, припинили діяльність у Росії з початком повномасштабного вторгнення РФ, і впровадили процеси та політику для контролю за дотриманням санкцій.

“Переважна більшість заборонених технологій потрапляє до Росії шляхом реекспорту з третіх країн, включаючи Китай, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати. США і ЄС працюють над тим, щоб перекрити ці шляхи, зосередившись, зокрема, на переліку пріоритетних так званих товарів подвійного призначення і передових технологій, які були виявлені в російській зброї в Україні або є критично важливими для її виробництва”, – зазначають автори статті.

За даними російської митниці, лише за перші дев’ять місяців 2023 року Росії вдалося імпортувати мікросхем на суму 1,7 мільярда доларів, зокрема на суму 1,2 мільярда доларів, вироблену загалом 20 компаніями. Решта 500 мільйонів доларів, ймовірно, припадає на менших виробників, у тому числі з Європи та США.

Водночас в агенції зазначають, що митна вартість торгівлі пріоритетними товарами, ймовірно, дещо знизилася в другій половині минулого року. Це, на думку авторів статті, може свідчити про те, що “зусилля США, ЄС і союзників по “Великій сімці” щодо посилення санкцій проти Росії, можливо, починають приносити результати”.

“Дані російської митниці вказують на те, що кількість декларацій і загальний річний обсяг поставок мікросхем за вагою, ймовірно, неухильно падає з 2021 року. Це свідчить про те, що Росія, можливо, платить більше за товари, оскільки вартість обходу обмежень зростає, або про те, що тип товарів, які Москва постачає, змінився з початком війни”, — пише Bloomberg.

Читайте також:
Є документи: виробник російських дронів “Орлан-10” збільшує обсяги випуску, попри санкції, – InformNapalm

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна