Є документи: виробник російських дронів “Орлан-10” збільшує обсяги випуску, попри санкції, – InformNapalm

Російський виробник розвідувальних безпілотників “Орлан-10” збільшує обсяги випуску, попри санкції та залежність від західних компонентів.

Злиті хакерами з української групи “КіберСпротив” документи проаналізувала волонтерська спільнота Inform Napalm та опублікувала результати в п’ятницю, 12 січня.

Йдеться про компанію “Специальный технологический центр” (СТЦ). Волонтери на прикладі однієї моделі БПЛА зафіксували, що продукція компанії майже повністю складається з імпортної електроніки.

Зокрема пропелер та двигун виробляє китайська компанія T-Motor. Контролер польоту та GPS модуль виробляє китайська Radiolink Electronic Limited, ноутбуки від Lenovo, а камера – від Sony. Крім цього, на підприємство імпортуються пристрої, деталі та устаткування виробництва США, Німеччини, Іспанії, Австрії, Великої Британії, Швейцарії тощо.

Аналіз документів закупівлі свідчить, що схеми для імпорту підсанкційних компонентів є примітивними. Товари від виробника потрапляють до дистриб’ютора у цій же країні, а потім їх купує компанія-прокладка з Китаю, Сербії, ОАЕ або Туреччини. Далі товар купує російська фірма-імпортер та передає їх на завод з виробництва безпілотників. Розрахунки здійснюються у доларах, євро та юанях.

Аналітики також виявили, що СТЦ обзавівся постійними партнерами з Китаю, які постачають критично важливі електронні компоненти.

Читайте також:
Росія обходить санкції і виробляє більше ракет, ніж до початку повномасштабної війни. Кількість атак на Україну напередодні зими може зрости, — NYT

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна