600 км пішки, командир Олег Бабій загинув через 11 днів відходу: ГУР МОУ оприлюднило деталі операції зі знищення ракетоносців Ту-22M3 у Сольцах

Головне управління розвідки Міністерства оборони України розкрило деталі вдалої операції зі знищення російських бомбардувальників Ту-22M3 у Новгородській області в серпні 2023 року та назвали ім’я командира, який брав участь у цій операції і загинув.

Про це йдеться в публікації на сайті ГУР МОУ: “Галерея героїв. Бабій Олег Іванович, Герой України”.

Як відомо, 19 серпня 2023 року в Росії стало відомо про удар по військовому аеродрому “Сольци” в Новгородській області. Авіабазу атакували БПЛА типу коптерів. Тоді вдалося повністю знищити один ракетоносець Ту-22M3 та два – пошкодити. Такі літаки запускають по Україні ракети Х-22.

Тепер оприлюднено інформацію: “Щоб знищити російські бомбардувальники, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника”.

Палаючий російський бомбардувальник Ту-22М3 на авіабазі Сольци після атаки бійців ГУР МОУ, 19 серпня 2023 року

“Пробравшись у глибокий тил противника, завдання розвідники виконали – знищили російський бомбардувальник ТУ-22М3 та ще два вивели з ладу, однак і самі зазнали непоправних втрат. Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з російськими загарбниками.

У цьому бою, 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, український розвідник підполковник Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув”, – ідеться в публікації.

За свій подвиг 33-річний полковник Бабій був нагороджений посмертно званням Герой України із присвоєнням ордена “Золота зірка”.

Президент України Володимир Зеленський передає “Золоту зірку” до звання “Герой України” дружині загиблого розвідника Олега Бабія. Вересень 2023 року. Фото пресслужби президента

У Героя залишилися дружина та двоє маленьких дітей. Молодшій донечці на час смерті батька виповнився рік.

Хто такий Олег Бабій

Олег Бабій народився 22 жовтня 1990 року в місті Міловіце (Чехія).

2011 року закінчив Академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.




15 липня 2014 року указом президента України № 593/2014 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російської збройної агресії проти України Бабій був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (на той час був старшим лейтенантом).

Надалі він отримав також ордени Богдана Хмельницького ІІ і І ступенів, ставши повним кавалером.

Нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Герой України із присвоєнням ордена “Золота Зірка” (2023, посмертно).

Станом на лютий 2017-го — командир патрульного взводу на автомобілях 1-го патрульного батальйону, 45-й полк оперативного призначення Нацгвардії.

Воював зокрема на Світлодарській дузі.

Олег Бабій був військовослужбовцем ГУР МОУ, який із перших днів широкомасштабного вторгнення росіян організовував і втілював спецоперації на тимчасово окупованих територіях України, а також на території Росії, “які насправді змінили хід цієї війни”, заявляють у розвідці.

На його рахунку – дев’ять успішних розвідувальних виходів у тил противника, 12 спеціальних заходів з організації та забезпечення руху опору на окупованій території України та в тилу противника. Виявлення до 70 важливих стратегічних об’єктів росіян: командних пунктів, військової техніки, інженерно-фортифікаційного обладнання тощо. Інформація про них використовувалася ЗСУ для планування операцій зі звільнення ТОТ та вогневого ураження по важливих ворожих цілях.

Завдяки успішному виконанню завдань групою полковника Бабія вдалося дезорганізувати логістику окупантів, знищити його важливі об’єкти та елементи критичної інфраструктури. Підрозділи російських окупаційних військ втрачали боєздатність, систему управління військами та зброєю, зазнавали порушення комунікації, а відтак і зазнавали втрат оперативності у взаємодії зі своїм тилом.

Останнє успішно виконане завдання групи розвідників Олега Бабія – знищення та виведення з ладу трьох російських бомбардувальників Ту-22М3 у Новгородській області – значно порушило плани військово-політичного керівництва РФ щодо завдання ракетних ударів по території України та фактично повністю дестабілізувало роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації.

“Очевидно, що це завдало неабияких економічних збитків країні агресору та спровокувало панічні настрої серед місцевого населення і військовослужбовців РФ, адже сили та засоби спеціальних служб Росії були розпорошені. І не варто забувати про ще одне – шкоду для іміджу так званої «непереможності» армії РФ та «героїчності» її воєнно-політичного керівництва”, – зазначають також у ГУР.

Ракетоносець Ту-22М3 та ракети Х-22. Довідка

Російський бомбардувальник Ту-22М3 – саме з таких окупанти запускають ракети Х-22. Фото: ТАСС

Ту-22М – це радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець із геометрією крила, що змінюється. Призначений для ураження морських та наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, у тому числі з ядерними боєголовками.

В експлуатації з 1974 року. Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений у серійне виробництво, припинене 1993 року.

Основне озброєння бомбардувальника – протикорабельна гіперзвукова крилата ракета Х-22 із полегшеною фугасно-кумулятивною боєголовкою.

За офіційними даними КПС, Повітряним силам Збройних сил України за час війни не вдалося збити ще жодної з російських крилатих ракет повітряного базування Х-22.

Читайте також:
ЗСУ знищили ворожий Т-90 за допомогою FPV-дрона. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна