Резиденція Орлика: МЗС запускає новий проєкт для дослідників

Міністерства закордонних справ України в День Соборності запустило новий проєкт –  “Резиденція Орлика. Віднайдення України в архівах світу”.

Про це відомство повідомило у понеділок, 22 січня.

Мета проєкту: підтримати українських вчених, які зосереджують свої дослідницькі зусилля на пошуку нових матеріалів з історії України, її державотворення, української дипломатії та відносин України з країнами-партнерами.

Для початку заплановано проведення трьох українських дипломатичних резиденцій у трьох різних державах світу тривалістю до півроку.

“Назвою резиденції ми вшановуємо дипломатичну діяльність Григора Орлика, сина славетного гетьмана Пилипа Орлика і дипломата на службі короля Франції Людовика XV. Завдяки багатому листуванню, повʼязаному з діяльністю Орлика і збереженому в архіві Міністерства закордонних справ Франції, вдалося віднайти цілий пласт історичних матеріалів про роль України у зовнішній політиці Франції, зусилля батька та сина Орликів з побудови міжнародних альянсів для звільнення України з-під російського впливу. У цьому ж архіві зберігається безцінний історичний документ – щоденник Пилипа Орлика. У десятках архівів світу все ще не віднайдені матеріали про Україну. Місія нашої резиденції – допомогти історикам знайти їх і повернути історії України, Європи та світу”, – цитує главу МЗС Дмитра Кулебу його пресслужба.

У МЗС наголошують: якщо ви – історик, науковець, дослідник, який працює над вивченням нашої історії в зазначеному ракурсі, і ви знаєте в яких архівах світу або бібліотеках є необхідні для вашого дослідження матеріали, але ви не маєте туди доступу – цей проєкт може бути для вас.

“Ми допоможемо вам налагодити зв’язки з професійною спільнотою іноземних держав, які є предметом ваших історичних пошуків і відкрити українську дипломатично-історичну резиденцію. Разом з партнерами ми візьмемо на себе організаційні та логістичні питання”, – інформують у МЗС.

Термін подачі заявок: до 29 лютого 2024 року.

Конкурсний відбір: березень – квітень 2024 року.

Перелік документів для участі у конкурсі:

  • персональна заявка (у формі мотиваційного листа на адресу [email protected], вказавши тему «Резиденція Орлика») з обґрунтуванням наукової доцільності роботи з тим чи іншим масивом закордонних архівних документів;
  • орієнтовний робочий план персональних архівних досліджень за кордоном.

Після завершення дослідження МЗС очікує від кожного учасника на 2-3 публікації у міжнародних спеціалізованих авторитетних виданнях.

Відомство додало, що на реалізацію проєкту не будуть використовуватися державні кошти, виключно спонсорські.

Читайте також:
СЗР розсекретила справу-формуляр на Володимира Винниченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна