Кубань та інше наше: Зеленський підписав указ “Про історично населені українцями території РФ”

оновлено

Президент Володимир Зеленський підписав указ про історично населені українцями території Російської Федерації.

Про це глава держави повідомив у своєму вітанні з нагоди Дня соборності України в понеділок, 22 січня.

“Сьогодні ми маємо робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ “Про історично населені українцями території Російської Федерації”, – сказав Зеленський.

За його словами, це “повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього”.

Згодом тексту опублікували на сайті президента.

Як передає “Новинарня“, в документі окреслені межі етнічних територій, на яких РФ продовжує утиски українців. Це землі вздовж усього кордону України з Росією – від Стародубщини, на межі з Чернігівською областю, до Кубані, що на схід від Донеччини.

Офіційний Київ, крім іншого, має розробити план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Росії, створити центр з питань історичної пам’яті українців в РФ, наполягає на праві на освіту українською мовою та інших вільних правах для українських мешканців цих територій та ін.

В указі сказано: “Зважаючи на те, що Росія впродовж століть систематично вчиняла і продовжує вчиняти дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, у тому числі на історично населених ними землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації…” і далі за текстом.

Нагадаємо, у зверненні 22 січня президент Зеленський анонсував внесення до Верховної Ради законопроєкту про множинне громадянство. Отримати український паспорт зможуть іноземці, які є українцями етнічно, з усіх країн, окрім країни-агресора, а також ті, хто захищає Україну.

Читайте також:
“Ми пішли з Катеринодару. Але боротьба не скінчена”. До річниці Кубанської України

Вели “Столітню війну” проти Москви та формували українську еліту: історія забутих шляхетських спільнот на Чернігівщині

“Державна колонія України Республіка Зелений Клин”. Подивіться на цю мапу – ось чому нам є діло до протестів у Хабаровську


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна