“Державна колонія України Республіка Зелений Клин”. Подивіться на цю мапу – ось чому нам є діло до протестів у Хабаровську

 

Олексій Братущак
журналіст

(FB)

Що українцям до протестів проти Путіна в далекому Хабаровську? А ось що.

Подивіться на цю карту. Їй рівно 100 років. І ось та територія за 9000 км від України позначена як “Державна колонія України”. Вона більш відома як “Республіка Зелений Клин”.

Якихось сто років тому українці Зеленого Клину навіть ухвалювали якісь рішення, щоб вважати Республіку колонією вільної незалежної демократичної України.

Уже тоді в тій Республіці жили близько 300 тисяч українців. Для порівняння: це як населення Херсона, або Полтави, або Чернігова, або три Слов’янська.

Нова Полтава, Мала Чернігівка, Київка, Львівка – це все населені пункти під Хабаровськом та Владивостоком.

Так, потім прийшли до влади червоні й почали переслідувати українців Зеленого Клину. Репресії, асиміляція, русифікація і все таке.

І ось минає 100 років, і “російські скріпи” програють українському корінню.

Так, протестувальники можуть не ідентифікувати себе українцями, довгий час українцям доводилося приховувати свою ідентичність. Але дух свободи – наче “код нації” – нікуди не подівся. 🙂

І ось тепер даймо відповідь: а що нам до протестів проти Путіна у Хабаровську? Виявляється, є що.

Та й будь-яке послаблення ворога йде нам на користь.

То чому б офіційним особам України не нагадати Кремлю про Зелений Клин? Висловити стурбованість через події в Хабаровську. Застерегти від переслідувань етнічних українців. Вимагати більшої автономії для цілого краю. Десь тролити, десь грати на слабкостях, десь підтримувати протести. Це ж і є елементами гібридної війни.

Якщо хтось у Росії виступає з гаслами “Москва, пошла вон!” та “Путин зассал!”, то як нам не підтримати таких людей? 😉

Читайте також:
У Хабаровську тривають масові акції протесту проти дій центральної влади

“Ми пішли з Катеринодару. Але боротьба не скінчена”. До річниці Кубанської України


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.