Макрон анонсував візит до України та передачу 40 ракет великої дальності SCALP

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що планує в лютому відвідати Україну, а також анонсував передачу додаткових 40 ракет великої дальності SCALP і «сотні бомб».

Про це повідомляє BFM TV з посиланням на AFP.

Франція вже надавала SCALP влітку 2023 року. Ці ракети здатні вражати цілі, розташовані на відстані 500 кілометрів. Під час попереднього постачання тодішній міністр оборони Себастьєн Лекорню зазначав, що передані Україні ракети модифікували, зменшивши радіус дії до 250 кілометрів.

Макрон також заявив, що Франція «в процесі завершення угоди про безпеку» на зразок до тієї, яку уклали Київ і Лондон.

За словами французького президента, Франції та Європейському Союзу «доведеться прийняти нові рішення в найближчі тижні та місяці, щоб не дати Росії перемогти».

Як відомо, ракети SCALP є аналогом британських ракет Storm Shadow, які також стоять на озброєні України. Вони призначені для ураження нерухомих цілей на великій відстані. Зокрема, можуть уражати стратегічні об’єкти, розташовані за лінією фронту, як-от: командні центри, склади боєприпасів або логістичні вузли.

Storm Shadow / SCALP у 1990-х роках розробили французька компанія Matra і британська компанія British Aerospace. Далекобійність ракет офіційно становить 250 кілометрів. Але вони можуть досягати 500 або 700 кілометрів — залежно від версії.

Читайте також:
Франція допоможе посилити виробництво зброї і розблокувати виділення €50 млрд від ЄС: результати візиту глави МЗС до Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна