ЗМІ: з Фінляндії до РФ досі надходять компоненти й обладнання, потрібні для оборонки

З Фінляндії до країни-агресорки Росії продовжують надходити компоненти й обладнання, які використовуються в оборонній промисловості.

Це з’ясували розслідувачі суспільного мовника Yle.

Зазначається, що такі надходження до РФ відбуваються завдяки низці компаній, які зареєстровані у Фінляндії і мають зв’язки з Росією, а їхні клієнти пов’язані з російськими силовими структурами.

Ідеться про близько 20 компаній, які експортували до РФ компоненти, що можуть використовуватися в оборонній промисловості. Це є невеликі логістичні фірми, власниками яких є пов’язані з Росією особи, а офіси розташовані у крихітних приміщеннях переважно у південно-східній частині країни, біля великих логістичних хабів.

Одна з компаній, на яку звернули увагу розслідувачі, працює в районі Лаппеенранти. Згідно з митною інформацією, вона постачала до Росії датчики, дизельні двигуни, паливні насоси, компоненти, що використовуються у коробках передач автомобілів.

Подібні західні компоненти знаходили у знищеній в Україні російській техніці, проте не усе це підпадає під західні санкції.

Згідно з публічними даними про російські закупівлі, двоє клієнтів цієї фірми мають зв’язки з ФСБ. Одна з компаній-клієнтів навіть публікувала у себе на сайті подяку від ФСБ за гарну співпрацю. Від спілкування з журналістами в офісі фірми відмовилися.

Розслідувачі також виявили випадки експорту до Росії різноманітного оптичного та електронного обладнання – як напряму, так і через посередництво фінських фірм.

Зокрема, є випадки постачання такого обладнання до Узбекистану, який вважається одним зі шляхів продажу підсанкційних товарів у Росію.

Невідомо, яка частка такого чутливого обладнання, експортована завдяки цим компаніям, врешті опинилася у російській військовій техніці. Проте в розслідуванні зазначається, що щонайменше дев’ять російських клієнтів цих фінських компаній мають зв’язки або з ФСБ, або з російським ОПК.

Ще в одному випадку фінська компанія експортувала в Росію металообробне обладнання, а про її російського партнера знайшли інформацію, що серед клієнтів – у тому числі підприємство ОПК, що займається виробництвом розвідувальних літальних апаратів та бомбардувальників.

У компаніях, до яких зверталися по коментар, не погодились спілкуватися відкрито. Кілька посадовців фірм погодились говорити не під запис та у цих коментарях заперечували, що порушують санкції та не мають інформації про те, що продукція опиняється в російському ОПК.

Повідомляється, що щонайменше чотири з фірм, на які звернули увагу у розслідуванні, вже фігурують у кримінальних провадженнях. Дві такі компанії восени 2023 року потрапили під санкції США через те, що експортовані ними компоненти опиняються у російських безпілотниках.

Про одну з компаній пишуть, що її власником є громадянин Франції-резидент Фінляндії і він нібито вже під арештом за підозрою у порушенні санкцій.

Читайте також:
Латвійську компанію підозрюють у постачанні Росії військової продукції на пів мільйона євро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна