Нову редакцію законопроєкту про мобілізацію подадуть у Раду за кілька тижнів

Нову редакцію законопроєкту про мобілізацію внесуть до Верховної Ради, найімовірніше, за кілька тижнів. До того часу цю редакцію мають погодити в уряді.

Про це заявила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова в етері телемарафону в понеділок, 15 січня.

«Ми б хотіли, щоб це були дні, але ми розуміємо, що це буде скоріше за все кілька тижнів», — сказала вона.

Також Калмикова розповіла, що кардинальних змін у новій редакції законопроєкту не буде, проте зміняться «підходи до окремих категорій громадян».

Головна ж ідея законопроєкту незмінна, стверджує заступниця міністра оборони. Вона полягає в тому, щоб дати можливість відпочити тим, хто воює на передовій із 2022 року й раніше:

«Для цього треба не тільки встановити норми звільнення зі служби, а й розв’язати проблему заміни людей на фронті».

Раніше міністр оборони Рустем Умєров заявив, що команда міністерства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. За його словами, у ній врахували всі пропозиції, які погодили з депутатами на засіданнях парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Перед цим

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

У ньому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю. А також: ротації, вручення повісток, зокрема в електронній формі; обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин; зміни призовного віку з 27 до 25 років; відпусток для звільнених із полону та рекрутингу; базової військової служби.

У четвер, 4 січня, комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. В обговорення взяли участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала та міністр оборони Рустем Умєров.

11 січня голова франції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, який уряд вніс у Верховну Раду, повернуть назад на доопрацювання. Цього ж дня стало відомо, що Кабінет міністрів відкликав з Верховної ради свій законопроєкт про мобілізацію.

Новий законопроєкт про мобілізацію: нардепка розповіла, яких змін чекати людям з інвалідністю

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна