Новий законопроєкт про мобілізацію: нардепка розповіла, яких змін чекати людям з інвалідністю

У новому законопроєкті про мобілізацію будуть прописані не групи інвалідності, з якими можна буде отримати відстрочку, а конкретні захворювання.

Про це заявила народна депутатка від партії “Слуга народу” Олена Мошенець в ефірі телемарафону “Єдині новини” 14 січня.

За її словами, нова редакція законопроєкту про мобілізацію, який поки не зареєстрований у Верховній Раді, міститиме перелік конкретних захворювань, через які людина не може бути мобілізована. Від старої системи з групами інвалідності хочуть відмовитися.

“Останній варіант, про який я чула, передбачає не групи інвалідності, а визначені конкретні захворювання, які дадуть можливість мати або відстрочку від мобілізації, або не бути мобілізованим. Це стосується не лише самих військовозобов’язаних, а й членів їхніх сімей”, — зазначила Мошенець.

За її словами, це потрібна новація, адже, наприклад, третя група інвалідності включає різні захворювання, деякі з яких дають змогу виконувати певні військові обов’язки.

“Є захворювання, з якими дійсно можна виконувати певні обов’язки, а є такі, з якими в жодному разі не можна. Туберкульоз, про який багато говорилося. Ми розуміємо, що якщо людина з таким захворюванням потрапляє до іншої групи людей — це потенційний ризик для всіх. Кожен, хто потрапляє на захист України, незалежно, чи це буде тил, чи більш передові лінії, там не має створюватись проблем через те, що людина має ті чи інші захворювання, які потребують постійного лікування. І це буде враховано. Над цим працює профільне міністерство”, — наголосила нардепка й додала, що голосування в першому читанні за законопроєкт про мобілізацію може відбутися вже наступного тижня.

Читайте також:
Законопроєкт про мобілізацію: видихнули з полегшенням, тепер головне вдихнути

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна