Умєров: МОУ внесе на погодження нову редакцію законопроєкту про мобілізацію найближчим часом. Усі пропозиції враховано

Міністр оборони Рустем Умєров заявив про готовність відомства вносити нову редакцію законопроєкту щодо вдосконалення мобілізації на погодження уряду найближчим часом.

Про це він написав у Fcaebook ввечері 11 січня.

“Наша команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Цей закон потрібен обороні нашої держави і кожному воїну, який зараз на фронті. Потрібен якнайшвидше”, – зазначив Умєров.

Над мобілізаційним законопроєктом працювали пів року в робочій групі — представники всіх без винятку фракцій парламенту, команди Міністерства оборони, Генерального штабу та низки інших міністерств та відомств.

“Після реєстрації законопроєкту у парламенті ми разом з командою Міноборони, Головнокомандувачем Залужним, Начальником Генштабу Шапталою брали участь в обговореннях та закритих нарадах. Пояснювали необхідність цього рішення. Почули та врахували всі застереження“, – наголосив міністр оборони.

Та додав: ” Воїнам треба дати можливість відпочити. Це справедливо. Звільненим з полону треба дати вибір, чи залишатися у війську. Ті з них, хто обере залишитися, потребуватимуть щонайменше кілька місяців відпустки. Це чесно. Строковиків треба нарешті відпустити додому. Це правильно.

Зараз критично важливі для держави питання мобілізації, військового обліку та проведення ротацій — політизуються та гальмуються. Це неприпустимо в часи великої війни”.

Перед цим

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

У ньому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю. А також: ротації, вручення повісток, зокрема в електронній формі; обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин; зміни призовного віку з 27 до 25 років; відпусток для звільнених із полону та рекрутингу; базової військової служби.

У четвер, 4 січня, комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. В обговорення взяли участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала та міністр оборони Рустем Умєров.

11 січня голова франції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, який уряд вніс у Верховну Раду, повернуть назад на доопрацювання. Цього ж дня стало відомо, що Кабінет міністрів відкликав з Верховної ради свій законопроєкт про мобілізацію.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.