Уже в липні Орбан може очолити Єврораду, — ЗМІ

Президент Європейської Ради Шарль Мішель вирішив балотуватися на виборах до Європарламенту, а тому достроково залишить свою посаду. Нового очільника Євроради мають обрати вже на початку липня і ним може стати прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Про своє рішення Мішель оголосив трьом бельгійським ЗМІ, а його прессекретар підтвердив цю інформацію виданню Politico.

Якщо лідери ЄС швидко не домовляться щодо наступника Мішеля, головування у Європейській раді тимчасово перейде до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана — лідера країни, яка головуватиме у Раді ЄС з липня 2024 року до грудня.

Як наголошується у виданні, сценарію, за яким Орбан безконтрольно керуватиме Радою протягом шести місяців одразу після виборів до Європарламенту 2024 року, більшість з інших 26 лідерів країн ЄС хотіли б уникнути.

Як наголошується, хоча рішення Мішеля є юридично допустимим, воно створює додатковий тиск на європейських лідерів, оскільки вони зазвичай мають більше часу на перестановки і домовленості під час великого розподілу найвищих посад в ЄС.

Після виборів до Європарламенту, які відбудуться 6-9 червня в усіх 27 країнах ЄС, європейські лідери зустрінуться 17 червня та 27-28 червня. Саме на цих зустрічах вони, ймовірно, намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

Додамо, що Віктор Орбан є критиком Києва, а також критикує санкції ЄС щодо Росії у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну. Він часто блокує необхідні під час війни для України рішення, зокрема 15 грудня 2023 року заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включає 50 мільярдів євро для середньострокової програми допомоги Україні. Окрім цього, він вважає Україну не готовою до переговорів про членство в ЄС.

Читайте також:
Орбан відповів лідерам угорських громад України: замість членства в ЄС має “іншу пропозицію”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна