Скандальна постачальниця яєць для ЗСУ по 17 грн за штуку придбала кілька готелів у Хорватії за близько 10 млн євро, — ЗМІ

Скандальна постачальниця харчів для Збройних сил України за завищеними цінами Тетяна Глиняна виявилась власницею чотирьох готелів у курортному місті Спліт, що в Хорватії.

Про це йдеться в розслідуванні видання “NV. Бізнес”.

Тетяна Глиняна з Білої Церкви є лідеркою однієї з найбільших бізнес-груп, що постачають харчі для ЗСУ вже 28 років — ще з грудня 1995 року. Бізнес-група, неформальним лідером якої є Глиняна, не раз потрапляла в скандальні ситуації, зокрема й щодо закупівлі Міноборони по завищених цінах яєць (по 17 грн за 1 шт.) і картоплі (по 22 грн за кілограм).

“Глиняна повʼязана з “яйцями по 17 грн”. Це компанія з її групи мала такий пункт каталогу. Але ми не можемо довести, чи були ці яйця хоч кудись поставлені”, — зазначає журналістка та учасниця Громадської антикорупційної ради при Міноборони Тетяна Ніколаєнко.

Вона пояснює, що для доведення факту постачань потрібно вилучити накладні з військових частин. Відповідні повноваження є у НАБУ і ДБР. За даними журналістки, компанії з групи Глиняної досі постачають харчі структурам Міністерства оборони і матимуть на перші три місяці 2024 року близько 10 контрактів.

Як повідомляє “NV. Бізнес”, за даними місцевого бізнес-реєстру, з осені 2023 року Глиняна стала бенефіціаром компаній “Zen Adria d.o.o.”, “Pigment d.o.o.”, “Mimoza d.o.o.”. А у ще одній фірмі “Nazarii d.o.o.” вона стала засновницею у 2016 році.

За даними видання, Тетяна Глиняна є власницею чотирьох готелів:

  • бутик-готелю Mirari, який має 18 кімнат, ресторан та басейн на даху.
  • готелю Ora категорії 4*, який має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб.
  • бутик-готелю Luxe категорії 4*, який має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб.
  • готелю Posh категорії 5*, який має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

Помаранчеві зірки – орієнтовні місця розташування у Спліті (Хорватія) готелів, власницею яких могла стати українка Тетяна Глиняна / Фото: “NV. Бізнес”

Відповідно до інформації, що розміщена на сайтах агенцій нерухомості в Спліті, готелі з подібною локацією, що мають 18 і більше номерів коштують від 2,5−3 млн євро. Тобто для купівлі чотирьох готелів у центрі Спліту потрібно понад 10 млн євро.

Співрозмовники “NV. Бізнес” також зазначають, що у 2023 році в готелі Mirari була проведена реновація. Також біля нього ведуться будівельні роботи.

Читайте також:
“Не просто службовий злочин”: Резніков детально відповів на звинувачення щодо закупівлі харчів для ЗСУ

Посадовець Міноборони розробив корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ: заробив 1,5 млрд грн

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.