Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із сербської в’язниці, де відсидів рік за відмивання грошей

Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні грошей, вийшов на волю на початку грудня.

Про це 3 січня інформує ВВС з посиланням на Високий суд міста Ніш.

Зазначається, що через розгляд апеляції на вирок у Наумова вилучили документи та заборонили залишати територію країни.

Сербській службі ВВС в суді повідомили, що йому не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд з Сербії, аргументуючи, що це може загрожувати його життю, однак суд її не задовольнив.

“Варто зазначити, що застосування такого заходу (заборона на виїзд з Сербії – ред.) зайве, особливо враховуючи, що він вже відбув повний термін покарання”, – сказав адвокат Наумова Олександр Овчинников.

А також повідомив, що суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова, зазначивши, що існують суперечності в позиції одного і того ж суду, а також в діях, направлених на ізоляцію Наумова.

“Наша команда документує всі порушення в цьому процесі для подальшого оскарження в міжнародних інстанціях”, – заявив Овчинников.

Читайте також:
BBC: Сербія відмовила в екстрадиції ексгенерала СБУ Наумова через заяву Зеленського про “зрадника”. І не тільки

Справа Наумова. Передісторія

Андрій Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України з літа 2019 року, коли до влади прийшов президент Володимир Зеленський і СБУ очолив Іван Баканов. За повідомленнями ЗМІ, Наумов імовірно курирував митницю, тіньовий обіг цигарок, збір за контрабанду. Також він фігурував у розслідуванні програми “Схеми” про набуття елітного майна, неспівставного з офіційними доходами держслужбовця.

Президент Зеленський 14 жовтня 2020 року надав Наумову військове звання бригадного генерала. А 31 березня 2022 року – понизив на один ступінь – імовірно, за державну зраду. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну – 23 лютого 2022 року – Наумов виїхав за кордон.

Андрія Наумова заарештували 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії. Для втечі з країни він використав кілька мікроавтобусів, навантажених готівкою та коштовностями, у тому числі діамантами.

У суді в Ніші 17 березня Наумов заявляв, що 608 000 євро та 125 000 доларів, знайдені в автомобілі під час його арешту, – це “сімейні гроші”, і вони були потрібні, щоб переїхати до Стамбула.

В Україні Наумову оголосили дві підозри – у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зловживанні владою або службовим становищем та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Також повідомляли, що підозрюваний у держзраді колишній очільник Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч лобіював призначення Андрія Наумова на посаду першого заступника голови СБУ. Про це йдеться в оприлюднених ДБР 5 квітня розмовах Кулініча та колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. На записах Кулініч також описував значний вплив Наумова на процеси в СБУ. Згідно з даними ДБР, Кулініч співпрацював із ФСБ РФ.

У липні 2023 року видання “ВВС Україна” писало, що кримінальні справи про державну зраду високопоставлених російських “кротів” у Службі безпеки України ризикують “розсипатися”. Принаймні через рік виявилося, що спільники затриманого ексначальника ГУ СБУ в Криму Олега Кулініча не виявлені, а колишній начальник управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, який втік у Сербію, у справі Кулініча не фігурує.

Читайте також:
Справи імовірних зрадників з СБУ Кулініча й Наумова можуть розсипатися, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна