ВДК “Новочеркаськ” знищений повністю, це був удар по логістиці росіян, − МО Британії

Український удар повністю знищив російський великий десантний корабель “Новочеркаськ” (ВДК) у порту Феодосії, що послабило російську військову логістику.

Про це йдеться у повідомленні міністерства оборони Великої Британії в четвер, 28 грудня.

Судно, найімовірніше, перевозило вибуховий вантаж, коли воно зазнало удару, що спричинило сильний вторинний вибух.

“Росія, ймовірно, планувала використовувати свої сили ВДК для великих морських десантів під час вторгнення і подвоїла кількість цих суден у Чорному морі під час підготовки до війни. Оскільки війна затягнулася, кораблі стали частіше використовуватися для забезпечення матеріально-технічної підтримки. Це важлива роль, оскільки вона посилює життєво важливе і відносно нестабільне автомобільне і залізничне сполучення Керченського мосту”, йдеться в повідомленні.

Передісторія. Знищення ВДК “Новочеркаськ” у Феодосії

Як писала “Новинарня“, 26 грудня удосвіта Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що українські захисники знищили в тимчасово окупованій Феодосії в Криму російський великий десантний корабель “Новочеркаськ”.
Перші вибухи в порту пролунали близько 2:50. Після цього на кораблі спалахнула сильна пожежа. О 3:31 стався особливо потужний вибух, від якого в будинках неподалік порту повилітали шибки. Надалі почалася детонація боєприпасів.

Як пізніше повідомили в Повітряних силах ЗСУ, близько 02:30 26 грудня тактична авіація ПС атакувала ВДК “Новочеркаськ” крилатими ракетами.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що Збройні сили України ракетами, випущеними з літаків Су-24, вразили великий десантний корабель “Новочеркаськ” в окупованій.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що росіяни більше не зможуть використовувати цей ВДК.

У день 26 грудня надійшли фото з порту Феодосії, з яких видно, що “Новочеркаськ” знищений.

Унаслідок вибуху 33 моряки вважаються зниклими безвісти, 23 людини поранені, одна загинула (за даними телеграм-каналу Astra з посиланням на власні джерела).

За основною версією, якої притримуються зокрема і в Командуванні ПС, на кораблі здетонувала велика кількість артилерійських снарядів. Адже великі фрагменти судна розлетілися на відстань близько кілометра.

“Такий вибух зумовлений не просто підривом чогось незначного. Це детонація боєприпасів”, – сказав у коментарі “Радіо Свобода” речник КПС Юрій Ігнат.

Довідково

“Новочеркаськ” – великий десантний корабель проекту 775 класу Ropucha. Побудований на верфі у Гданську (Польща) для СРСР (роки будівництва – 1975-1991) з урахуванням можливості проведення операцій в океані.

Призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ і вантажів. Здатний транспортувати різні види бронетехніки, включаючи танки.

24 березня 2022 отримав пошкодження внаслідок обстрілу порту окупованого Бердянська, коли було потоплено корабель “Саратов”. Тоді на “Новочеркаську” загинули троє членів екіпажу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна