“Після нашої розмови таксист попросив номер телефону і сказав: “Якщо таки прийде повістка, можна я до вас?”

Андрій Іллєнко
військовослужбовець НГУ, колишній народний депутат України

(FB)

Пару місяців тому, коли був у Києві на ротації, мав довгу розмову з таксистом, який виклав мені свою поточну світоглядну позицію — звичайно, він за Україну і підтримує ЗСУ, але донатити «майже» перестав, бо взагалі чого він має донатити, бо «це обовʼязок держави», «армія має бути професійна», взагалі скрізь корупція тому він дуже сильно подумає, чи йти у військо, чи ховатися «якщо прийде повістка».

Можна, звичайно, відмахнутися від цього таксиста і від таких як він, назвавши його боягузом і потенційним колаборантом, але реальність така, що за межами патріотичних військово-волонтерських фейсбук-бульбашок такі настрої та системи самовиправдання дуже навіть поширені.

Тому з таксистом треба говорити. Бо пасіонарна меншість визначає напрямок руху суспільства, але матеріальною силою він стає лише тоді, коли більшість підтримує цей рух, коли такі умовні таксисти діяльно підтримують і долучаються, а не залишаються осторонь і чекають, чия візьме. Так, як це було навесні 2022-го — що і дозволило тоді нам вистояти і задало інерцію, на якій ми досі ще їдемо.

Чи жили ми в ідеальній країні до 24.02? Очевидно, що ні. Чи зникли автоматично всі ці проблеми після 24.02? Очевидно, що ні. Ідеальних країн взагалі не існує, вам про це розкажуть і в Америці, і в Ізраїлі, і навіть в Ісландії, напевно. Але це вже трохи інша тема.

Справді ефективна пропаганда взагалі майже ніколи не говорить відверту брехню — вона говорить правду, просто лише якусь частину правди, без контексту і з сильними акцентами на тому, що їй вигідно та замовчуванням того, що не вигідно. Це те, що зараз робить ворог на нашу аудиторію.

І ось тут постає простий вибір — або ми захистимо себе і свою не ідеальну державу зараз, або загинуть мільйони, цю свою не ідеальну державу з купою проблем ми втратимо, як і шанс ці проблеми вирішити — а таксисту (якщо пощастить) доведеться жити під жорстокою окупацію відвертих упирів, які скоріш за все під страхом смерті призвуть його служити в окупаційну армію і за прикладом мобіків з Донецька пошлють на мʼясний штурм у нових «спецопераціях», де він і загине нікчемною смертю під ворожим прапором.

Вибір саме такий та іншого просто не існує.

Після нашої розмови таксист довго і задумливо мовчав. Коли я виходив з машини, попросив номер телефону і сказав на останок: «Якщо таки прийде повістка, можна я до вас?»




Читайте також:
Андрій Іллєнко, офіцер батальйону “Свобода” 4-ї бригади НГУ: Під Бахмутом розумієш, що зведення Генштабу про тисячу знищених м*склів щодня – не перебільшення


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна