Японія на прохання Вашингтона змінить політику експорту зброї: передасть США ракети для Patriot, які потім надійдуть Україні, — WP

Японія найближчими днями має оформити зміни в політиці, які дозволять їй експортувати до США ракети для системи протиповітряної оборони Patriot — це допоможе Вашингтону передати більше засобів для протиповітряної оборони Україні.

Про це 19 грудня з посиланням на високопосадовців США написала американська The Washington Post.

Мовляв, через нестачу систем протиповітряної оборони в Україні та неможливість швидкого ухвалення великого пакета допомоги Україні в Конгресі Вашингтон мусить покладатися в цьому питанні на союзників, зокрема на Токіо.

Видання зазначає, що в модифікації правил експорту оборонної продукції, яку японський уряд може схвалити 22 грудня, немає згадки безпосередньо про Patriot. Проте цей документ “відповідатиме ключовому запиту адміністрації [президента США Джо] Байдена”.

Байден порушив це питання на зустрічі з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою у серпні, під час історичного тристороннього саміту з Південною Кореєю, а потім знову нагадав про нього на економічному саміті в Сан-Франциско в листопаді, пише WP.

У статті також зазначається, що Сеул “негласно” пообіцяв надати Україні сотні тисяч артилерійських боєприпасів за минулий рік – більше, ніж усі європейські країни разом узяті. І, за словами посадовців, значна частина цих боєприпасів уже надана.

Японія виробляє ракети для Patriot за ліцензією Raytheon.

“Йдеться про боєприпаси PAC-2 і PAC-3. Перші призначені для знищення деяких типів балістичних ракет, вибухаючи поблизу них, а другі націлюються безпосередньо на ракети та літаки й мають більшу вибухову потужність”, – зазначає американське видання.

За словами аналітиків, “досконаліші” ракети PAC-3 коштують приблизно 4 мільйони доларів за штуку.  При цьому йдеться нібито про “кілька десятків” ракет.

У разі ухвалення рішення цей крок Токіо завершить “рік значних змін у політиці національної оборони”, включаючи значне збільшення витрат на неї та план закупівлі сотень крилатих ракет “Томагавк” американського виробництва.

Зазначається також, що рішення японського уряду очікується після того, як під час візиту до Вашингтона президент України Володимир Зеленський “забив на сполох щодо оборони своєї країни”. На приватній зустрічі аналітиків у посольстві України в Сполучених Штатах він нібито зазначив, що залишилася “лише «жменька» боєприпасів для протиповітряного захисту Києва”, тоді як їх потрібно значно більше ще й для того, щоб захистити такі великі міста, як Одеса.

Читайте також:
Штати домовилися з Болгарією та Південною Кореєю постачати ЗСУ боєприпаси. Про це ще говорять з Японією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна