На виборах у Сербії впевнено перемогла партія президента Вучича, Кремль привітав

Сербська прогресивна партія (SNS) президента Александара Вучича здобуває перемогу на дострокових виборах до парламенту Сербії, які відбулися 17 грудня, та матиме монобільшість.

Після підрахунку понад 95% бюлетенів список “Александар Вучич – Сербія не повинна зупинитися” набирає понад 46% голосів, або 128 мандатів (із 250 місць у Народній скупщині). Це загалом проросійська та популістська політична сила.

На другому місці – опозиційна лівоцентристська сила “Сербія проти насильства” з 23,5% (65 мандатів).

Третю позицію посідає коаліція під проводом Соціалістичної партії Сербії (SPS) – 6,7% (18 мандатів).

Національно-консервативна коаліція NADA та популістський блок “Ми – голос народу” отримують близько 5% кожен (по 13 мандатів).

Зі списків меншин Альянс угорців Воєводини має 6 мандатів, коаліція Партії справедливості і примирення та Демократичного союзу хорватів Воєводини – 3, СДП Санджаку (босняки) – 2, Албанська коаліція долини Прешево – 1, Російська партія – 1.

Явка становила понад 55%.

“Це абсолютна перемога, і вона робить мене щасливим”, – сказав Вучич після оприлюднення перших результатів.

Речник Кремля Дмитро Пєсков уже заявив, що Росія “уважно стежить і вітає” успіх партії президента Александра Вучича на парламентських виборах у Сербії.

Парламентські вибори в Сербії, п’яті з 2012 року, збіглися з місцевими виборами в більшості муніципалітетів, столиці Белграді та північній провінції Воєводина.

Найбільше голосів у Белграді також набрала владна SNS, яка отримала 38,6% голосів на виборах до міської ради та мера, тоді як опозиційна “Сербія проти насильства” – 35%.

Ще до початку голосування в неділю деякі спостерігачі за перебігом кампанії повідомляли про тиск на виборців, нагнітання страху та зловживання державними посадами, що заохочується владою. Також надходила інформація про підкуп виборців.

Опозиція закликала жителів Белграда у понеділок ввечері вийти на акцію протесту на тлі звинувачень на адресу влади у порушеннях на недільних парламентських і місцевих виборах.

Коаліція “Сербія проти насильства” сподівалася на успіх на виборах до міської ради Белграда. Зараз з’явилися звинувачення в тому, що людей, які не проживають у столиці, привозили туди для голосування, і опозиція заявляє, що результати виборів у Белграді (+21 тис. голосів на користь партії Вучича) мають бути анульовані та слід провести повторні вибори.

Читайте також:
Президент Сербії Вучич: Крим і Донбас – це Україна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна