“Пташка”, четверо капеланів і Польський народ: у Києві вручили відзнаку Омеляна Ковча

У Національному музеї Голодомору-геноциду в Києві відбулася церемонія вручення Відзнаки блаженного священомученика Омеляна Ковча за 2023 рік, лауреатами якої стали четверо військових капеланів, відома парамедикиня з “Азовсталі” та Польський народ.

Нагороду лауреатам вручали глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) та голова Комітету із вшанування пам’яті Омеляна Ковча Іван Васюник.

“Бути людиною в нелюдських обставинах, бачити небо серед пекла на землі, бути християнином у часи війни – ці питання ми ставимо собі сьогодні під час цієї жорстокої, геноцидальної війни в Україні. Ці питання так по-особливому звучать тут, у цьому місці пам’яті, болю, у цьому музеї, де ми вшановуємо жертв Голодомору-геноциду…”, – наголосив очільник УГКЦ Святослав.

Фото: Тарас Подолян

Лауреатами Відзнаки Омеляна Ковча 2023 року стали:

  • Катерина Поліщук “Пташка” – військовослужбовиця Національної гвардії України, парамедикиня, учасниця оборони Маріуполя.
    “За мужність, яка, попри приреченість, немов спів пташки, дарувала надію братам і сестрам у найтемніші хвилини життя”.
  • Польський народ в особі Анджея Дуди, президента Республіки Польща.
    “Із вдячністю за великий народний порив на підтримку України – щирий чин братерства, який засвідчив перед історією справжню суть наших відносин і завжди зігріватиме їхнє майбутнє”.
  • Сергій Дмитрієв “Падре” – капелан, священник Православної церкви України.
    “За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча й оборону душ і віри побратимів супроти зла і ненависті ворога людства”.
  • Юрій Логаза – капелан, священик УГКЦ.
    “За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча і взірець справжнього священичого служіння людям в час смертельної загрози під прицілом ворога в окупації і на фронті”.
  • Геннадій Мохненко – пастор, єпископ протестантської Церкви Божої України.
    “За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча і жертовну відданість людям, яка рятувала їхні життя і душі в місті Марії”.
  • Саїд Ісмагілов – доброволець, військовослужбовець ЗСУ, колишній імам.
    “За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча і синівську любов до рідного народу, якого Всевишній веде до свободи”.

Саїд Ісмалілов. Фото: Тарас Подолян

“2022-23 роки — роки найважчих викликів, з якими зіткнувся український народ. Ми вистояли і зробили майже неможливе завдяки героїзму й жертовності українців. У кожній цьогорічній Відзнаці – подвиг не лише однієї людини, кожна Відзнака уособлює подвиг десятків, тисяч, мільйонів”, — наголосив Іван Васюник.

Читайте також:
Капелан Вирозуб із “Сапфіра”, який пережив російський полон, став лауреатом нагороди “Пам’яті народів 2023”

Довідково

Отець Омелян (Еміліан) Ковч – греко-католицький священник, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Народився 20 серпня 1884 р. у селі Космачі на Косівщині.

Як капелан Української галицької армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично.

У парафіях, де служив, він одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян, проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації. За активну причетність до суспільно-політичного життя українців був неодноразово переслідуваний польською, радянською і нацистською владами.

Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри заборону цього окупаційною владою. Усього отець Омелян видав понад 600 таких метрик. Також він звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто.

За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий спершу до львівської в’язниці на Лонцького, а в серпні 1943 р. — до концтабору Майданек. Там він таємно продовжував свою священницьку діяльність і до останнього дня життя сповідав та причащав в’язнів концтабору.

У 1944 році “парох Майданека” тяжко захворів і 25 березня помер. Його тіло було спалено в табірному крематорії.

27 червня 2001 року був беатифікований Папою Римським Іваном Павлом ІІ, визнаний Блаженним Священомучеником.

Відзнака Омеляна Ковча заснована 2010 року. Почесним головою Комітету із вшанування пам’яті Блаженного священномученика Ковча був кардинал Любомир Гузар.

Відзнаку щорічно вручають видатним особистостям за значний внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки.

Раніше лауреатами відзнаки були Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, Марко та Уляна Супруни, Оксана Забужко, Тімоті Снайдер, Аґнєшка Голланд, Олег Сєнцов тощо.

Читайте також:
“Постав ще один символ перемоги добра над злом”: як у Польщі освячували пам’ятник українському блаженному мученику

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна