“Постав ще один символ перемоги добра над злом”: як у Польщі освячували пам’ятник українському блаженному мученику

 

автор: Олена Шарговська
з Люблінського воєводства (Польща)
фото: пресслужба УГКЦ

4 жовтня у польському Любліні освятили пам’ятник українцю, причисленому до блаженних мучеників — Омеляну Ковчу. Пам’ятник постав поблизу місця, де в роки Другої світової війни функціонував нацистський концентраційний табір Майданек, а зараз — присвячений йому меморіал.

Отець Омелян Ковч загинув у Майданеку в березні 1944-го, а перед тим вісім місяців перебував у концтаборі як в’язень, підтримуючи і супроводжуючи тих, хто опинився поряд з ним у цій катівні.

Фото: пресслужба УГКЦ

“Отець Омелян Ковч не мусив тут загинути, він міг бути звільнений, але він уважав своєю місією і покликанням допомагати тим, хто були поряд з ним, хто тут гинув. (…) Тут, за словами Ковча, знаходиться Небо, якого ми на щодень не зауважуємо. У цьому місці від досвідчив особливу близькість з Богом, оскільки побачив, що в цій темноті він відчуває цю близькість. І це не є Бог греко-католицький, це не залежить від наших віросповідань”, — роз’яснив Стефан Батрух, священник Перемишльсько-Варшавської архієпархії Греко-католицької церкви у Польщі.

Освячення пам’ятника отцю Омеляну Ковчу в Майданеку (Люблін, Польща). Фото: пресслужба УГКЦ

Цього дня неодноразово був зацитований лист пастора до рідних із Майданека:

“Я розумію, що стараєтеся про моє визволення. Але я прошу вас не робити нічого в цій справі. Учора вони вбили тут 50 чоловік. Якщо я не буду тут, то хто допоможе їм перейти ці страждання?…

Я дякую Богові за Його доброту до мене. Окрім Неба, це єдине місце, де я хотів би перебувати. Тут ми всі рівні — поляки, євреї, українці, росіяни, латиші, естонці.

З усіх присутніх я тут одинокий священик… Тут я бачу Бога, який єдиний та однаковий для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами”.

Постать Омеляна Ковча — знакова для всього світу, не лише для України. Це засвідчив Папа Іван Павло ІІ, 1999 року проголосивши його блаженним священномучеником.

Пам’ятник отцю Ковчу на Дорозі мучеників Майданека встановили навесні 2021 року, втім відкриття запланували на час послаблення карантину.

Освячення пам’ятника отцю Омеляну Ковчу в Майданеку (Люблін, Польща). Фото: пресслужба УГКЦ

Над проєктом працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко.

Монумент створений на благодійні внески і переданий громаді Любліна як дар від України. Опікувалися цією справою українські Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Омеляна Ковча, Фундація “Гуманітарні ініціативи” та польська Фундація духовної культури пограниччя.

Від задуму до відкриття минуло п’ять років, розповів Іван Васюник — голова Комітету із вшанування пам’яті Омеляна Ковча, який був ініціатором проєкту.

Фото: пресслужба УГКЦ

Усі присутні підкреслювали сприяння місцевої влади. Рада Любліна на початку 2018 року одноголосно постановила спорудити пам’ятник Омеляну Ковчу та всіляко сприяла реалізації проєкту. І це справді безпрецедентне явище — адже ідеться про єдиний пам’ятник окремій людині поблизу Майданека.

Крім того, втілений у життя проєкт — гідний наслідування приклад співпраці й однодумства українців та поляків.

Фото: пресслужба УГКЦ

“Цей знак навічно поєднує історичні пам’яті українців, поляків і євреїв, — наголосив Іван Васюник. — На духовній мапі Європи, України і світу постає ще один символ перемоги добра над злом.

І цей знак набирає ще більшого значення в той час, коли Україна продовжує боротьбу проти російської агресії”.

Блаженніший Святослав (Шевчук), глава Української греко-католицької церкви, зауважив: “Отець Омелян показує, що завжди є щось, що всіх може об’єднувати, бути основою взаємної поваги і любові, людяності”.

Військові ЛитПолУкрБриг на церемонії. Фото: Олена Шарговська, “Новинарня

Тезу про важливість об’єднання довкола духовної постаті в часи “загрози зі Сходу” підтверджує й те, що в церемоніях брали участь військові з обох боків, українського і польського, а також представники Литовсько-польсько-української бригади імені великого гетьмана Костянтина Острозького.

Фото: пресслужба УГКЦ

Урочистості в Любліні розпочалися із запалювання лампад та покладання квітів до мавзолею, в якому покоїться прах численних жертв табору смерті. Такі місця є свідченням глибини людської жорстокості, але і водночас нагадують про те, якої висоти може сягати людський дух — на прикладі отця Омеляна Ковча.

Блаженніший Святослав із Мечиславом Ціслом та Міхаелем Шідріхом. Фото: пресслужба УГКЦ

Блаженніший Святослав освятив пам’ятник. В урочистій службі взяв участь єпископ Люблінської архидієцезії Мечислав Цісло. Долучився до церемонії і головний рабин Польщі Міхаель Шідріх. Адже Омелян Ковч не лише підтримував вірян різних конфесій у Майданеку. Власне, він потрапив спочатку до львівської тюрми на Лонцького (тепер там музей), а пізніше до концтабору через те, що закликав не співпрацювати з нацистами і не брати участь в антиєврейських акціях, укривав євреїв від переслідувань, намагався врятувати їх від загибелі, видаючи фальшиві свідоцтва про хрещення.

Йосип Зісельс, дисидент та співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин (ВААД) України, проголосив: “Хочу від імені єврейської громади України подякувати всім українцям, які рятували євреїв, бо, як сказано в Святому Писанні — хто рятує одну людину, той рятує світ”.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба (в центрі) та Іван Васюник (ліворуч) на церемонії. Фото: пресслужба УГКЦ

Не оминули увагою подію і представники вищої влади. Президенти України й Польщі надіслали вітальні листи. Українську делегацію в Любліні очолив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“Ми щодня робимо вибір. Але як же страшно і болісно було робити вибір у часи, коли машина нацизму перемелювала долі мільйонів людей. А далі, на схід від Любліна, так само машина комунізму перемелювала мільйони людських доль. І Господь укріпив отця Ковча зробити вибір на користь людей. Хочу побажати всім, щоб у важкі часи, коли кожен із нас поставатиме перед вибором, Господь давав нам сили робити правильний вибір”, — побажав міністр Кулеба.

Статуетки-нагороди. Фото: пресслужба УГКЦ

У рамках урочистостей вдев’яте вручили Міжнародну відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча “за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами”.

Премія Агнешці Голланд. Фото: пресслужба УГКЦ

2021 року Комітет визначив лауреатами цієї премії польську режисерку Аґнєшку Голланд — авторку фільму “Ціна правди” (Mr. Jones), українського режисера та політв’язня Олега Сенцова, американського дипломата і державного діяча Деніела Фріда та об’єднану ініціативу “Пласту” (Україна) й “Харцерів” (Польща) “Płomień braterstwa — Полум’я братерства”.

Фото: пресслужба УГКЦ

“Важливо не лише шанувати героїв, а й їх наслідувати. Як режисерка я старалася показати жертви тих злочинів. Не тільки аби віддати їм честь, а і щоб показати злочинців та вшанувати героїв, показати притаманну їм людяність”, — сказала лауреатка Аґнєшка Голланд, отримуючи нагороду з рук Блаженнішого Святослава.

Сенцову вручили відзнаку раніше в Києві, Фріду вручать пізніше у Вашингтоні.

Фотогалерея (гортайте):

освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (13) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (15) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (24) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (27) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (26) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (22) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (21) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (12) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (8) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (20) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (4) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін - сестри Тельнюк освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін (1) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін - Святослав Шевчук - УГКЦ (3) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін - Святослав Шевчук - УГКЦ (2) освячення пам'ятника отцю Омеляну Ковчу - Люблін - Дмитро Кулеба
<
>
Фото: пресслужба УГКЦ

Мистецьку частину церемонії в Любліні розпочала “Прелюдія” польського режисера Лешека Мондзіка, а завершив виступ українського дуету “Тельнюк: Сестри”.

Відео:

Читайте також:
У Польщі за участю військових відкрили пам’ятник українському священнику. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.