“Всюди була кров, фрагменти тіл і білий пил”. Військовий Олександр Клименко – про бомбардування Чернігова і службу в ТрО

 

автор: Наталія Найдюк
фото автора, надані героєм матеріалу та з відкритих джерел

Повномасштабне вторгнення для далекобійника Олександра Клименка почалося в готелі під Львовом. Там він зупинився перепочити, повертаючись додому в Чернігів з Німеччини. Зранку, коли багатокілометрова колона автівок повзла на захід України подалі від бойових дій, Олександр одним із небагатьох, хто мчав у бік їх епіцентру.

Вже наступного дня чоловік отримає зброю і стане на захист рідного міста. За кілька днів добровільно очолить 380 цивільних зі зброєю. Налагодить ланцюжок передачі інформації про розташування окупантів. Переживе авіаудар по школі. А потім своїм розпорядженням врятує життя бійців біля школи-інтернату.

Про все це Олександр Клименко розповів в інтерв’ю “Новинарні”.

Апокаліпсис на дорогах і гелікоптери з російськими прапорами

Олександр народився в Чернігові. Батько – військовий льотчик, тому дитинство хлопця минуло в Німеччині та Литві. Закінчивши школу, повернувся в Україну. Вчився в будівельному, а згодом юридичному технікумі. Потім армія, одруження, робота в міліції…

Та з часом захотілося змін, тому Клименко поїхав у Литву до батьків і влаштувався там далекобійником. Останні майже 10 років чоловік жив на дві країни: два місяці їздив Європою і місяць був із дружиною та дітьми в Чернігові. І ось 23 лютого 2022 року перетином кордону з Україною мав починатися той самий час із сім’єю.

“Я дуже стомився. Було пізно. Вирішив заночувати у готелі за Львовом. Зранку виходжу на сніданок: всюди кіпіш. Кажуть, війна. Вмикаю телефон, там сто пропущених… Я якнайшвидше попрямував додому”, – пригадує Олександр.

Те, що він побачив дорогою, було схоже на апокаліпсис. “Тянучка” на десятки кілометрів між Києвом та Львовом, військові в лісосмугах, гелікоптери з російськими прапорами біля Гостомеля.

Дорогою на Чернігів, 24 лютого 2022 року

“Дорогою я заїхав до кумів у Бучу. А їхній будинок стоїть на околиці, видно Гостомельський аеропорт. Я побачив, що росіяни вже там літають. На моїх очах збили вертушку… Потім прийшли сусіди, кажуть, у лісі вже чеченці бігають, десант висадився. Все це не вкладалося в голові. І я подумав: якщо вони вже під Києвом, то що ж там удома, у Чернігові, де до кордону з Росією та Білоруссю рукою подати”, – пригадує Олександр.

Додому він повернувся ввечері 24 лютого. З міста родина вирішила не виїжджати.

Наступного дня Олександр попрямував до Зеленого гаю – місце у спальному районі Чернігова, де в перші дні вторгнення всім охочим видавали зброю.

Читайте також:
Командир з головою “Ніжинський Ворон” із 163-го обтро: Ми знищили “чорну” роту “вагнерів під Соледаром

“За автоматом та чотирма ріжками простояв 6 годин”

У Зеленому гаю Олександр побачив тисячі абсолютно різних людей. Ще вчора вони жили своє цивільне життя, а тепер прийшли за зброєю. Черга була довжелезна – від гаю до центральної вулиці. Але Олександру вдалося її оминути: допоміг працівницям занести оргтехніку, виявилося, це вони видають талони на зброю. За цю допомогу вони видали їх без черги.

З побратимами

“За автоматом та чотирма ріжками я простояв годин шість. Це була кілометрова черга. В цьому місці панував хаос: люди розгублені, але разом із тим рішучі. Їх кількість вражала”, – каже чоловік.

Тим, хто вже зі зброєю, наказали групуватися по 10-15 людей. Оскільки Олександр більшу частину року проводив за кордоном, а решту часу – в тісному родинному колі, у місті в нього не було багато знайомих. Тож він доєднався до однієї з груп, що якраз формувалася.

Першу ніч чоловіки провели в холодних бараках на території гаю. А 26 лютого їх розмістили в школі №18, що на околиці Чернігова. Туди цивільні люди почали зносити їжу, теплі речі, предмети гігієни.

“Люди зі зброєю і без командування перетворювалися в натовп”

“Нам сказали шукати собі місце в школі, де розміститися. Там людей було, наче оселедців у бочці. На першому поверсі – склад. Я стільки банок консервації в житті не бачив, а люди все несли і несли. Така підтримка надавала сил”, – ділиться військовий.

Але час ішов, а бойових завдань та офіційного командира не було. Тому вчорашні цивільні зі зброєю втрачали мотивацію і поволі перетворювалися в небезпечний натовп.

“По факту зброю видавали всім, хто приходив. А серед них були і люди з залежностями від алкоголю та наркотиків. Я дивився на все це і розумів, що так довго бути не може. Станеться анархія.

До того ж така велика кількість людей, зосереджена в одному місці, – це ідеальна ціль для ворога. Треба було щось із цим робити. І оскільки роль лідера ніхто на себе не брав, то я пішов до Зеленого гаю, знайшов комбрига 119-ї бригади ТрО Олексія Висоцького. Кажу: “Я Алекс, ми всі в школі знаходимося, поставте нам якісь задачі”, – пригадує Клименко.

Олександр Клименко

Першим завданням було – порахувати людей у школі і об’єднати їх у маленькі групи. Після цього щоранку о 8-й годині Олександр приходив у штаб, отримував накази і в школі розподіляв хлопців на позиції.

Отак нарешті почалася робота: тероборонівці стояли на блокпостах, їздили допомагати військовим, охороняли об’єкти. Згодом Алекс організував на даху школи спостережний пункт, а навколо – чергування, щоб туди не проникли сторонні.

Потім зібрав чоловіків, які вже мали воєнний досвід. Їх виявилося 30 людей. Вони вчили розбирати автомати, від’єднувати ріжки і загалом поводитися зі зброєю.

“Росіяни швидко окупували села навколо. Рідні багатьох добровольців опинилися в пастці. Але вони почали допомагати: розповідали, де стоять окупанти, коли виїжджають. А я ж далекобійник, у картах розбираюся. Давай уточнювати деталі, координати.

Врешті вся ця інформація від родин та знайомих тероборонівців збігалася до мене. Це був такий величезний потік, я три доби майже не спав. Усе групував і передавав військовим, а ті після перевірки завдавали ударів”, – пояснює особливості роботи на початку березня-2022 Олександр.

Читайте також:
Загинули в один день: історія батька й сина Костюків, які разом захищали Україну

“Усе затрусилося, дахи піднялися і впали на місце…”

3 березня 2022 року. Це був звичайний день із типовими завданнями. Та ближче до обіду війна набула нових рис: росіяни почали скидати на місто бомби. Того дня горіла нафтобаза, потім обстріляли житловий масив на Чорновола, приватний сектор в мікрорайоні Подусівка, а далі – школи №18 та 21, розташовані там же.

“Це був перший такий удар по Чернігову. І він шокував. По Киїнці тоді вже били “Градами”: ти бачив це і не розумів, як можна стріляти туди, де мирні… А потім вони випустили бомби та ракети по цивільних”, – каже Алекс.

О 12:45 чоловік був біля центрального входу. Раптом усе затрусилося, дахи будинків приватного сектору піднялися і опустилися. Олександра відкинуло вибуховою хвилею. У вухах запищало, ногу придавило. Тіло вкрилося білою пилюкою. У повітрі запахло порохом.

“Я підняв голову, дивлюся: на мені підвіконня лежить. Ноги, руки цілі. З вух тече кров. Оглянувся – зі школи люди розбігаються, наче таргани. Всюди крики, верески, кров – і все це наче не зі мною”, – згадує військовий.

Зруйнована російським бомбардуванням школа в Чернігові

Отямившись від першого шоку, він побіг до школи, піднявся на другий поверх і побачив прірву.

Ще кілька хвилин тому тут після нічної зміни відпочивали тероборонівці. А зараз всюди була кров, фрагменти тіл і білий пил…

Клименко каже, що за офіційною версією від того авіанальоту тоді загинуло 13-14 військових. Скільки було цивільних – невідомо. Поранення дістали близько сотні людей. Усього на момент удару в школі та на території перебувало 200 військових та цивільні, які готували їжу. Адже якраз мав починатися обід…

“Фрагменти тіл, кров, уламки… Це була страшна картина, яка мені досі сниться… Я вискочив на вулицю. Дивлюся, всі наші роз’їжджаються на авто. Я давай їх гальмувати, кричу, вивозьте поранених. І так ми не згаяли час, одразу почали евакуацію”, – каже Сашко.

Того дня він уперше від початку вторгнення зрозумів, що життя – це справа випадку. Медичка вийшла в туалет, коли прилетіла бомба. Від її кабінету залишилася лише плита. Такі ж дивовижні історії розповідали інші люди.

“Ми до того часу якось не думали про смерть. Я не міг уявити, що ось так стіни, плити можуть розчавити людину. Що з-під плити треба буде діставати тіло частинами. Що син витягуватиме батька… Це був страшенний біль, крик, який застиг у повітрі”, – говорить Олександр, стримуючи сльози.

Завали розбирали вручну. Відпрацювали працівники ДСНС і поїхали далі, бо руйнування та жертви були по всьому місту. Тому Олександр із побратимами власноруч працювали далі і збирали рештки тіл побратимів. Останній фрагмент дістали аж за місяць, після звільнення області.

Зараз на гугл-картах за адресою школи №18 є напис: “Закрито назавжди”. Школа відновленню не підлягає. Сам Олександр приїздив туди на роковини після трагедії. Каже, бути там вартувало багато сил.

Рішення Олександра відпустити військових врятувало їм життя

Олександр Клименко

Наступного ранку білий пил біля школи розвіявся, а в голові розвиднілося. На той час уже офіційний військовий командир поставив завдання тероборонівцям облаштувати окопи вздовж школи-інтернату, що неподалік.

“Новий командир, якого призначили за день до того, був з іншого міста, не знав місцевості. Тому мене попросили ввести його в курс справи. Він поставив завдання окопатися і чергувати біля інтернату. Але в мене була інша думка…

Нас було десь 100 людей, я кажу хлопцям: давайте вириємо окопи, облаштуємо, а сидіти тут усі разом не будемо. Було страшенно холодно. Аби хлопці не застудилися, я запропонував їм чергувати по 3-4 години і змінювати одне одного”, – пояснює Алекс.

Коли роботи закінчилися, більшість військових роз’їхалися. Залишилися тільки чергові в окопах та двоє військових, які хотіли обговорити пропозицію Клименка. Якраз у цей момент на подвір’я біля інтернату заїхали тва танки.

Військовий вважає, що хтось здав позиції, бо за кілька хвилин ворог почав гатити туди з “Градів”.

Тут Олександр отримав поранення, один з військових загинув і ще кілька були поранені

“Це все так швидко було. Я розпускаю хлопців, встигаю дійти до центрального входу. Потім повертаю голову і бачу серію вибухів. Це було наче у кіно. Ми попадали. У той момент я відчув, наче мене хтось ногою копнув”, – пригадує військовий.

Олександра поранило в бік. Потім він дізнається, що від серйозніших наслідків та травм його врятував шкіряний ремінь. Осколок розшарувався, зменшив швидкість і не дійшов до тазостегнової кістки всього на 1 мм.

Читайте також:
“Душа броні-2022. Полум’я Чернігівщини”: вийшов фільм про оборону півночі України

“Ми вже були біля Києва, коли чую в рацію: “А тепер моліться”

Олексія відвезли до лікарню. Та вже за кілька днів після операції він написав відмову і повернувся до своїх. Згодом зрозуміє, що поспішив: на той час у Чернігові вже практично не було води та електроенергії. Тому рани він протирав… вологими серветками.

Рани не гоїлися. Нога почервоніла, набрякла і почала німіти. Пішло зараження, чоловік терміново потребував переливання крові.

“На той час усі лікарні перейшли в режим порятунку життя. Упродовж 10 днів перелити мені кров не було змоги. Тож треба було виїздити.

Крім того, мій 15-річний син хотів виїхати з міста. У нього на очах жінці відірвало голову, а чоловік помер. Тому він уже не міг тут залишатися. Отак ми й поїхали”, – каже чоловік.

Олександр Клименко

Виїжджати було складно: затори, обстріли міста і доріг. В авто з Олександром, крім сім’ї, їхала ще жінка з двома маленькими дітьми. А поряд своїми автівками прямували родичі та провожатий.

“Ми вже були біля Києва, чую в рацію: а тепер моліться. Виявилося, там були три шляхи, і росіяни щодня обстрілювали якийсь із них. Я повертаю голову, жартую: сказали молитися. Дивлюся, малеча закрила очі і щось шепоче… Це мене мало до сліз не довело”, – посміхається чоловік.

10 процедур переливання крові Олександру зробили вже в Хусті, на заході України. Там же в перервах між лікуванням він налагодив волонтерські зв’язки. Після останньої процедури чоловік залишив сина з родичами, а сам завантажив авто “гуманітаркою” і разом із дружиною повернувся у ще оточений ворогом Чернігів.

“Чернігів після пережитого пахне смертю”

Область звільнили від окупантів за кілька днів після повернення Клименка. Колись світле спокійне місто стало схожим на привида. Голодні і змучені люди, темрява і холод. Олександр розвозив продукти харчування, побутову хімію, ліки.

Олександр розвозив жителям деокупованого Чернігова гуманітарну допомогу. Квітень 2022 року

“Я ніколи не забуду, як було дико дивитися: продуктові пакети роздавали всім просто з машин. Люди по кілька разів ставали в чергу… Я подумав, так не має бути. Треба розвозити адресно тим, хто справді потребує. Заходиш у будь-який двір – і бабусі на лавочках розкажуть, хто і де живе.

Пам’ятаю, 26 квітня ми принесли їжу чоловікові з інвалідністю, який жив на 9-му поверсі. У нього не залишилося сусідів, рідних. Коли було зовсім погано, він змушений пити воду з унітаза. Це жахливо. Отак я почав розвозити допомогу адресно”, – каже Алекс.

Зараз Клименко – головний сержант автомобільної роти. Працює в тиловому забезпеченні. За висновком МСЕК має 25% працездатності.

“У Чернігові тоді ми не розуміли серйозності того, що відбувається. Я за той місяць міг загинути зо п’ять разів. Одного разу поїхав на Яцево провідати знайомих, а там уже росіяни були. У нас зав’язався ближній бій. Вони з мінометів по нас б’ють, а ми тільки з автоматами у звичайному одязі, навіть без броніків, відстрілюємося. Але нічого, відбилися”, – посміхається Алекс.

І додає, що зараз країна виглядає контрастно, а має повністю працювати на перемогу.

Цивільним треба пам’ятати і про військових, які на “нулі”, і про тих, які тут, у тилу.

Вони теж виконують роботу і хочуть знати, що суспільство розуміє: вона так само важлива і цінна.

Олександр Клименко

“Знаєте, під час війни найкращим компліментом стало почути: “Ти – справжній”. Бо це про все те, що ми робили і продовжуємо робити.

Війна з нами вже до останнього дня. І з нашими дітьми, мабуть. Тому важливо вже зараз думати, як відновлювати військових, як відволікати від усіх тих спогадів”, – вважає Олександр Клименко.

Сам він зараз придбав будинок у Мені (селище на Чернігівщині). У вільний час їздить туди з родиною. Каже, тільки там відновлюється і відпочиває.

А Чернігів після пережитого пахне смертю…

Читайте також:
“Скільки років триватиме війна? Все життя”. Розвідник з ДШВ Роман Сень – про замінування Чонгару, оборону Ізюма і кривавий “Шервудський ліс”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.