“Душа броні-2022. Полум’я Чернігівщини”: вийшов фільм про оборону півночі України

“Проїжджали Черніговом, бачили маленьких діточок, старих людей, які разом з родинами тікали під обстрілами з міста. На це було моторошно дивитися. І ми розуміли: ані кроку назад!” – згадує про 24 лютого 2022 року головний сержант Ігор Денисенко на початку фільму.

Документальний фільм “Душа броні-2022. Полум’я Чернігівщини” тривалістю майже година розповідає про оборону півночі України воїнами 1-ї окремої танкової Сіверської бригади ЗСУ. У стрічці йдеться про події з 24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення російських військ, до перших чисел квітня, коли наші воїни змусили окупантів до втечі з північних областей.

Відео:

Своїми спогадами діляться чотири десятки військових – від солдата до генерала. Не тільки танкісти, а й піхотинці, артилеристи, зенітники, ремонтники. Серед них двоє Героїв України – командувач оперативного командування “Північ” Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Віктор Ніколюк і командир 1 отбр полковник Леонід Хода.

Назва фільму є “естафетою” від першої документалки про Сіверську бригаду “Душа броні”, де показані епізоди бойової біографії частини з 2014 року – початку російсько-української війни. Але, як кажуть самі воїни, події восьмирічної давнини не йдуть у порівняння з буремними днями кінця зими – початку весни 2022-го.

“16 лютого вийшов фільм “Мій рубіж” про війська територіальної оборони, після чого, як і планував, узявся до роботи над стрічкою про 58-му окрему мотопіхотну бригаду імені Івана Виговського, 23-го числа записав перше інтерв’ю… Але повномасштабне вторгнення російських агресорів змусило відкласти цей задум, до якого я ще налаштований повернутися, – розповідає режисер Олексій Гончарук, офіцер ЗСУ. – А тоді продовжував службу у Сіверській бригаді, тому і вирішив присвятити «позачерговий» проект саме обороні Чернігівщини, де ключову роль відіграли дії воїнів 1-ї танкової. Це були пекельні дні, які, на жаль, забрали багато життів цивільних і військових. На екрані ви побачите спогади старшого лейтенанта Андрія Григораша, котрий за два тижні після свого інтерв’ю для фільму загинув на іншій ділянці фронту. Ми маємо пам’ятати про ту велику ціну, що платять українці за свою боротьбу”.

Про героїзм наших воїнів мають знати не тільки в Україні. У планах творчої групи – переклад іншими мовами: англійською, польською, чеською, словацькою, естонською. , попередні домовленості з активістами і представниками нашої діаспори за кордоном.

1 отбр ЗСУ - танкова Сіверська бригада - ракета запуск 1 отбр ЗСУ - танкова Сіверська бригада (1) 1 отбр ЗСУ - танкова Сіверська бригада (3) 1 отбр ЗСУ - танкова Сіверська бригада (4) підбитий російський танк 1 отбр
<
>

Творча група: автор сценарію і режисер – Олексій Гончарук, координатор – Андрій Грималюк, графіка – Костянтин Наумов, голос за кадром – Олексій Рослов, редактори – Світлана Наконечна й Олександра Гончарук, автори пісень – Христина Панасюк, Богдан Томенчук, Юлія Майборода й Олексій Гончарук.

Читайте також:
Канал CBS видалив фільм “Озброюючи Україну”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.