“Душа броні”: фільм про війну та воїнів 1-ї танкової бригади

 

“Знаєте, що у броні є душа?!” – запитує на початку документального фільму про 1-шу окрему танкову Сіверську бригаду навідниця Ірина Прищепа. З нею погоджується Герой України Євген Межевікін. І цю сентенцію розкривають понад два десятки людей, які служили й служать у частині.

1 вересня 1 отбр відзначила День бригади – чергову річницю заснування підрозділу.

Для режисера старшого лейтенанта Олексія Гончарука, який служить у Сіверській бригаді, це вже 12-та стрічка про наших захисників.

“Я давно хотів зняти кіно саме про танкістів. Вони були героями моїх попередніх робіт – в стрічках «Аеропорт. Той день», «Шлях Чорних запорожців», «Щит з острогою». Але там бойові епізоди за участю танків – як їх називають, мобільних фортець – хоча й були яскравими, але все ж таки не мали статусу головної теми. Тепер же саме найбільша броня є творчою основою фільму. І я вдячний оперативному командуванню «Північ» Сухопутних військ ЗСУ, командуванню бригади, Національній федерації самбо України та багатьом друзям, які допомогли реалізувати цей проект”, – розповідає Гончарук.

Хронометраж фільму – майже година. В цей час творчий колектив вмістив лише невеличку частину бойових епізодів та їхніх учасників. Насправді ж героїв, про яких варто розповісти, набагато більше.

“Хоча головна лінія – танкова, ми розповідали і про воїнів інших підрозділів бригади. Адже на головну броню працює механізований батальйон, артилеристи, розвідники, зв’язківці, медики, протиповітряна оборона… Наприклад, мінометна батарея 1 отбр боронила Луганський аеропорт разом із десантниками 80-ї бригади”, – говорить авторка сценарію лейтенант Світлана Холодьон, пресофіцер 1 отбр.

Разом із викладом подій буремних 2014-2015 років у фільмі подано й технічні нюанси на прикладах бойових історій – зокрема в чому перевага механізму заряджання українського Т-64 над автоматом заряджання російського Т-72. А ще – як машина вагою понад 40 тонн може самостійно подолати водні перешкоди.

“Душа броні” – це вже історія для творчої групи. Після короткого відпочинку вона готується знімати чергові стрічки. В планах – фільми про бійців мотопіхотної бригади, артилеристів і… знову точно не відпустить танкова тема”, – говорить Гончарук.

Творча група фільму “Душа броні”: режисер – Олексій Гончарук, автор сценарію – Світлана Холодьон, графіка – Костянтин Наумов, голос за кадром – Олексій Рослов, редактори – Світлана Наконечна й Олександра Гончарук. У фільмі звучать пісні Юлії Майбороди, Дмитра Лазуткіна і Бориса Севастьянова.

Читайте також:
“Щит з острогою”: вийшов фільм про “князівську” 30-ту бригаду, яка вже понад шість років на війні. ВІДЕО

“Вогняний тризуб”: вийшов перший фільм трилогії про ракетні війська і артилерію ЗСУ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.