Каракалпацький активіст з Казахстану для експерименту подався на набір добровольців в армію РФ: що з цього вийшло

Каракалпацький активіст Акилбек Муратбай, який живе в Казахстані, для експерименту подався на набір добровольців в російську армію на війну проти України.

Свій досвід він описав у твітері, опублікувавши тред.

“Тред про те, як я був “завербований” на війну в Україні, перебуваючи в Казахстані. Наведене нижче листування є моїм особистим невеличким розслідуванням процесу онлайн-вербування вихідців з Центральної Азії в російську армію. Я, як і вся активна частина каракалпацької діаспори, проти військової агресії Росії і щиро виступаю за відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року”, – написав Акилбек.

Акилбек Муратбай живе в Алматі, йому 35 років. Він громадський активіст, який висвітлює порушення прав етнічних каракалпаків та мешканців Республіки Каракалпакстан.

Каже, що 3 серпня 2023 року з’явтилося перше повідомлення про те, що через інтернет відбувається вербування жителів Центральної Азії для вступу до російської армії. Про це написало інформаційне агентство Reuters.

“Однак я бачив таке оголошення раніше, 29 липня, в додатку для знайомств від російської компанії MailRU… Банер пропонував одноразову виплату в розмірі 495 000 рублів одразу (за курсом на 29 липня ≈ 5450 доларів), щомісячну виплату від 190 000 рублів (≈ 2100 доларів), а також “бонуси, соціальний пакет, підтримку сім’ї”, – розповідає Акилбек.

Активіст перейшов за оголошенням і потрапив на сайт під назвою “Контрактна служба Російської Федерації”, де йому запропонували залишити заявку, вказавши свої повні ініціали, категорію придатності до військової служби та номер телефону.

З п’яти категорій придатності, що існують в російській армії, в анкеті були представлені три:

  • А – повністю придатний;
  • В – придатний, але з обмеженнями (незначними);
  • С – обмежено придатний.

Категорії “G – тимчасово не придатний” і “D – зовсім не придатний” були недоступні на сайті.

Акилбек обрав категорію “А – повністю придатний”, ввів своє справжнє ім’я, але вигадані прізвище та по-батькові, і залишив свій номер телефону.

“Я вже майже забув про заявку, як через десять днів, 8 серпня, мені написала людина з російського номера в WhatsApp. Номер належав оператору Beeline у Приморському краї, розташованому на березі Японського моря/Тихого океану. Однак у WhatsApp номер був зареєстрований як “Контрактна служба в Сахалінській області” – це сусідній регіон на Далекому Сході Росії”, – продовжує Акилбек.

Та звертає увагу на цікаву деталь:

“У мене в профілі в соціальних мережах і месенджерах є таке саме фото з казахстанського мітингу на підтримку України: Я був одягнений в одяг у кольорах українського прапора зі знаком миру на грудях, а на задньому плані – зібрання людей, схоже на демонстрацію. Як тільки я отримав перше повідомлення від “вербувальника”, я збирався змінити фотографію в профілі, щоб не видавати себе, але потім передумав – вирішив подивитися, чи не викличе ця картинка питань у мого співрозмовника. Але за весь час спілкування з ним мені жодного разу не поставили жодного запитання про мою проукраїнську фотографію”.

Акилбек наголошує: якщо в оголошеннях не було жодних згадок про війну в Україні, то в першому ж вербувальному повідомленні прямо вказувалося, що вербувальник пропонує “службу з відправкою в зону проведення спеціальної військової операції”. Також більш детально описувалися (обіцяні) умови контракту з російською армією:

  • до участі допускаються громадяни РосійськоїФедерації та іноземці віком від 18 років;
  • кандидат повинен мати одну з трьох категорій: A – повністю придатний; B – придатний, але з обмеженнями (незначними); C – обмежено придатний;
  • виплата 495 000 рублів одноразово (≈ $5450);
  • щомісячна виплата від 190 000 до 400 000 рублів (≈ $2 100-$4 400);
  • безкоштовний квиток на відпочинок у будь-яку точку країни (Росія);
  • додаткова відпустка до 75 днів;
  • довічна щомісячна виплата в розмірі 5 000 рублів (≈ $50) з індексацією;
  • компенсація комунальних платежів 50%;
  • санаторно-курортне забезпечення;
  • виплата страховки на випадок каліцтва або втрати годувальника від 3 млн до 12,5 млн рублів (≈ $33 000-$137 000).

“Я написав вербувальнику, що не маю військової підготовки і не володію особливою фізичною силою. Я також збрехав заради приколу, що ходив лише на танці. Тоді вербувальник надіслав роз’яснення, що для того, щоб служити в російській армії за контрактом, потрібно прилетіти на Сахалін (російський острів в Японському морі/Тихому океані). Вимагали паспорт і військовий квиток (документ про проходження строкової військової служби). Мене також запитали, чи стою я на обліку у психіатра або нарколога, чи є у мене ВІЛ або гепатит, чи не було судимостей”, – продовжує Акилбек Муратбай.

Далі в поясненні вербувальника йшлося про те, що вони готові купити Акилбеку квиток на літак до Сахаліну. Там він мав би пройти медичне обстеження протягом 2-3 днів.

“Після медогляду підписується контракт з міністерством оборони Росії – якщо контракт на рік, то я одразу отримую 495 000 рублів (≈ $5450) одноразово. Потім я повинен буду поїхати на військовий полігон, де мене навчатимуть “кваліфіковані інструктори”. Я пробуду там 3-4 місяці і буду отримувати 50 000 рублів (≈ $550) на місяць. Після навчання мене відправлять в зону СВО з щомісячною оплатою 200 000 рублів (≈ $2200) і правом на відпустку через 4-5 місяців терміном від 20 днів”.

Вербувальник також повідомив Акилбеку, що відсутність військового квитка про проходження строкової військової служби не є проблемою, але потрібні медичні довідки від психіатра, нарколога, тести на ВІЛ та гепатит.

“Я вирішив дізнатися, наскільки гнучкими є умови контракту з російською армією для відправки на війну в Україну, і поскаржився вербувальнику, що не маю грошей на проходження медичних аналізів. Що у мене фінансові проблеми, і саме тому я хочу підписати військовий контракт. Вербувальник сказав мені, що медичні довідки є обов’язковою умовою для “купівлі авіаквитків” на Сахалін. Після цього я перестав спілкуватися, але через тиждень він знову написав мені, запитав, чи є у мене якісь новини”, – переповідає Муратбаєв.

Він підкреслює, що неодноразово скаржився на відсутність грошей на медичні огляди, на що вербувальник знову відповідав, що це обов’язковий пункт контракту з російською армією.

“На цьому наше листування закінчилося. Але тиждень тому, 13 листопада, я знову написав вербувальнику і запитав, чи можу я пройти медичне обстеження після прибуття в Росію. Він відповів, що вербування іноземців для відправки на війну в Україну припинено. Не знаю, наскільки ефективним був цей метод вербування іноземців російською армією, але вікно для залучення громадян країн Центральної Азії до страшної війни проти України, на мій подив, виявилося досить примітивним і простим”, – резюмував Акилбек Муратбаєв.

F_VoNuyWMAAZcOV F_VoNuyXkAAjFwq F_VoNuyWQAA7UHB F_VoNuyWoAIsHYk F_VnCsBXMAAFell
<
>

Читайте також:
На Кубі арештували 17 осіб, які вербували місцевих у російську армію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна