Швейцарія підтримала створення спецтрибуналу щодо агресії РФ

Швейцарія виступила за створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Як повідомляє швейцарське МЗС, відповідна заява прозвучала на зустрічі в Берліні групи країн, які виступають за створення такого трибуналу, пише “Європейська правда“.

“Швейцарія твердо переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною”, – йдеться у заяві, де також нагадується, що за останні місяці цю ініціативу підтримали 38 країн, зокрема Франція, Німеччина, Норвегія, Гватемала, Японія та Канада.

Як наголосили в зовнішньополітичному відомстві Швейцарії, хоч Міжнародний кримінальний суд і має повноваження переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в Україні, йому не вистачає юрисдикції щодо “злочину агресії” у російсько-українській війні, оскільки ні РФ, ні Україна не ратифікували Римський статут.

На додаток до підтримки створення спецтрибуналу для РФ, Швейцарія прагнутиме до перегляду Римського статуту, щоб полегшити юрисдикцію МКС щодо розгляду “злочину агресії” в усіх контекстах, зазначається в пресрелізі.

Як відомо, координаційна група вже з 38 країн розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, а також модель трибуналу на підставі резолюції Генасамблеї ООН.

Інтернаціоналізований трибунал може судити за українським законодавством, яке передбачає заочне засудження, проте надає Путіну імунітет. Водночас створенню трибуналу через ООН може завадити позиція низки країн.

Читайте також:
Перший крок до трибуналу: в Гаазі починає роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна