Перший крок до трибуналу: в Гаазі починає роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів

У Гаазі (Нідерланди) сьогодні відкривається Міжнародний центр розслідування злочину агресії (ICPA). Це – перший крок на шляху до трибуналу над російською військово-політичною верхівкою.

Про це пише The Guardian.

Працювати в Центрі будуть прокурори з України, Євросоюзу, США та Міжнародного кримінального суду (МКС). Вони розслідуватимуть та збиратимуть докази на проміжному етапі перед створенням спеціального трибуналу, через який можна притягнути до відповідальності кремлівських посадовців за розвʼязання війни в Україні.

Потреба в Міжнародному центрі розслідування злочину агресії виникла через те, що МКС не має мандату розслідувати первинний злочин агресії. Міжнародний кримінальний суд займається конкретними воєнними злочинами проти людяності, і, зокрема, уже видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна за депортацію дітей.

Робота над створенням спецтрибуналу, що міг би покарати Путіна та інших винних у розвʼязанні війни, почалася в 2022.
У січні 2023 Європарламент ухвалив надважливе рішення про створення спецтрибуналу для суду над керівництвом РФ і Білорусі за злочини в Україні.

Читайте також:
Коаліція за створення спецтрибуналу для рашистів зросла до 32 країн

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна