Угорщина знову заблокувала €500 млн військової допомоги ЗСУ від ЄС. І блокуватиме надалі

Угорщина продовжить блокувати військову допомогу Україні в розмірі 500 мільйонів євро у рамках Європейського фонду миру.

Про це заявив глава МЗС країни Петер Сійярто, пише The Guardian.

Він наголосив, що блокування триватиме доти, доки Україна не надасть Угорщині гарантій, що більше не буде вносити OTP Bank або інші угорські компанії в міжнародний список спонсорів війни.

Сійярто зауважив, що під час засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського союзу 13 листопада на нього “намагалися чинити тиск” з метою підтримки виділення 500 млн євро на допомогу Україні.

Однак угорський дипломат вкотре заявив, що Будапешт не може надати свою підтримку без відповідних гарантій.

Зазначимо, Угорщина вже кілька місяців блокує восьмий транш ЄС для України у розмірі 500 млн євро.

Контекст

У травні 2023 року НАЗК включило до переліку міжнародних спонсорів війни OTP Bank. А влітку 2023 року відновило статус спонсорів війни п’ятьом грецьким компаніям-перевізникам.

OTP Bank – найбільший угорський банк – занесений до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та фактичне визнання так званих “ДНР”/”ЛНР”.

П’ятьох грецьких перевізників, внесених до переліку міжнародних спонсорів війни, Київ звинувачував у нелегальному транспортуванні російської нафти в обхід цінової стелі.

Після цього в Будапешті заявили, що через внесення OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту “буде дуже важко” домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії, а також що будуть блокувати виділення нових траншів із Європейського фонду миру.

У червні Угорщина не підтримала виділення Україні 500 млн євро з цього фонду ЄС.

29 вересня 2023 року Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) оголосило про призупинення статуту міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank, чого неодноразово вимагав Будапешт. Статус міжнародного спонсора війни призупинили для OTP Bank, а також п’ятьох грецьких нафтоперевізників.

МЗС Угорщини не прийняло поступку Києва, щоб розблокувати 500 млн євро з військового фонду ЄС.

Позиція Будапешту така: “Доки OTP Bank не буде вилучено зі списку, Угорщина не братиме участі в подальшому фінансуванні ЄС для передачі озброєнь Україні”.

Читайте також:
Угорщина зняла заборону на імпорт цукру з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна