МЗС Угорщини не прийняло поступку Києва, щоб роблокувати 500 млн євро з військового фонду ЄС

Міністерство закордонних справ Угорщини відреагувало на рішення України щодо призупинення статусу “міжнародного спонсора війни” для угорського OTP Bank (так Київ прагне розблокувати 500 млн євро з військового фонду ЄС, виділенню яких перешкоджає Будапешт).

Як пише “Європейська правда“, заявив речник МЗС Угорщини Мате Пацолаї заявив, що тимчасове виключення Україною установи з переліку осіб, які підтримують війну, “не призвело до суттєвих змін”.

З його слів, позиція Угорщини є чіткою: “Доки OTP Bank не буде вилучено зі списку, Угорщина не братиме участі в подальшому фінансуванні ЄС для передачі озброєнь Україні”.

Контекст

29 вересня 2023 року Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) оголосило про призупинення статуту міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank, чого неодноразово вимагав Будапешт. Статус міжнародного спонсора війни призупинили для OTP Bank, а також п’ятьох грецьких нафтоперевізників.

У травні 2023 року НАЗК включило до переліку міжнародних спонсорів війни OTP Bank. А влітку 2023 року відновило статус спонсорів війни п’ятьом грецьким компаніям-перевізникам.

OTP Bank – найбільший угорський банк – занесений до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та фактичне визнання так званих “ДНР”/”ЛНР”.

П’ятьох грецьких перевізників, внесених до переліку міжнародних спонсорів війни, Київ звинувачував у нелегальному транспортуванні російської нафти в обхід цінової стелі.

Після цього в Будапешті заявили, що через внесення OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту “буде дуже важко” домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії, а також що будуть блокувати виділення нових траншів із Європейського фонду миру.

У червні Угорщина не підтримала виділення Україні 500 млн євро з цього фонду ЄС.

Читайте також:
В Угорщині почали роботу дві українські школи

У травні Національне агентство з питань запобігання корупції України оголосило, що внесло OTP Bank – найбільший угорський банк – до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в РФ та фактичне визнання так званих “ДНР”/”ЛНР”.

Після цього в Будапешті заявили, що через внесення OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту “буде дуже важко” домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії, а також що будуть блокувати виділення нових траншів із Європейського фонду миру.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна