Україна задовольнила вимогу Угорщини, щоб розблокувати 0,5 млрд євро військової допомоги ЄС

Національне агентство України з питань запобігання корупції оголосило про призупинення статусу “міжнародного спонсора війни” для угорського банку OTP, чого неодноразово вимагав Будапешт.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби НАЗК у п’ятницю, 29 вересня.

“Діалог розпочато: НАЗК призупиняє статус 5 грецьких компаній-перевізників та OTP Bank у переліку міжнародних спонсорів війни на час проведення переговорів”, – так названо пресреліз НАЗК.

“Таке рішення ухвалене за результатом переговорів між представниками Агентства та представниками компаній та урядів цих країн щодо припинення співпраці з Російською Федерацією”, – зазначили в Агентстві.

Відтепер на порталі “Війна і санкції” в розділі “Міжнародні спонсори війни” ці шість компаній матимуть “тимчасово призупинений” статус. Подальше виключення їх з переліку залежатиме від виконання зазначених умов.

НАЗК сподівається, що таке рішення призведе до розблокування Угорщиною 500 млн євро життєво необхідної військової допомоги Євросоюзу для українського народу, а також виключить можливість блокування Грецією майбутнього пакету санкцій ЄС, спрямованого на зменшення можливості Росії продовжувати війну.

Передісторія

У травні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції України  включило до переліку міжнародних спонсорів війни угорський OTP Bank. А влітку 2023 року відновило статус спонсорів війни п’ятьом грецьким компаніям-перевізникам.

OTP Bank – найбільший угорський банк – занесений до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та фактичне визнання так званих “ДНР”/”ЛНР”.

П’ятьох грецьких перевізників, внесених до переліку міжнародних спонсорів війни, Київ звинувачував у нелегальному транспортуванні російської нафти в обхід цінової стелі.

Після цього в Будапешті заявили, що через внесення OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту “буде дуже важко” домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії, а також що будуть блокувати виділення нових траншів із Європейського фонду миру.

У червні Угорщина не підтримала виділення Україні 500 млн євро з цього фонду ЄС.

Читайте також:
В Угорщині почали роботу дві українські школи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.