У Польщі обрали спікерів нових Сейму і Сенату – перемогли висуванці опозиції

Маршалком нижньої палати польського парламенту, Сейму, став лідер опозиційної наразі партії “Польща-2050” Шимон Головня. Спікером Сенату, верхньої палати, обрана Малгожата Кідава-Блонська – представниця “Громадянської платформи”, яка брала участь у виборах як провідна опозиційна сила.

Про це в перший день роботи нових Сейму і Сенату – понеділок, 13 листопада – повідомляє “Жечпосполіта”.

На початку першого засідання новообраного парламенту Матеуш Моравецький подав у відставку з посади прем’єр-міністра Польщі.

Надалі за обрання Головні проголосували 265 депутатів Сейму при необхідному мінімумі в 231 голос.

Суперниця Головні від “Права і справедливості”, колишня спікерка Сейму Ельжбета Вітек отримала 193 голоси.

“Після цього голосування ніхто не може сумніватися в тому, що в цьому парламенті є більшість, готова взяти владу”, – сказав Головня, коментуючи результат.

Конкурентом Кідави-Блонської (яка свого часу була речницею в уряді Дональда Туска) був Марек Пенк від “ПіС”. Він отримав лише 33 голоси, тоді як представниця опозиції – 66.

Малгожата Кідава-Блонська. Фото: РАР

Досі Кідава-Блонська була віцемаршалком Сейму від “Громадянської платформи”.

Із цих двох голосувань очевидно, що в Польщі буде новий уряд без “ПіС”.

Контекст

Після виборів у Польщі склалась ситуація, коли президент делегував формування уряду партії “Право і справедливість”, яка перебувала при владі з 2006 року, при тому що за результатами виборів 15 жовтня “ПіС” не має в парламенті голосів, щоб отримати новий вотум довіри у Сеймі. Спроби “ПіС” знайти партнерів по коаліції закінчилися невдачею.

Натомість опозиційні партії, не чекаючи початку роботи Сейму, оголосили про створення коаліції, представивши її програму. Коаліцію утворили “Громадянська коаліція”, “Польща 2050”, “Коаліція польська”/Селянська партія, “Нова лівиця”.

Опозиціонери домовились, що на перші два роки спікером Сейму має стати лідер “Польщі-2050” Шимон Головня – для нього ця посада є важливою в контексті планів участі у президентських виборах 2025 року. В наступні два роки Сейм має очолювати один із лідерів “Нової лівиці” Влодзімеж Чажастий.

Шимон Головня – польський журналіст, письменник, публіцист, телеведучий, політик і громадський діяч. Як колумніст або редактор у минулому він співпрацював з виданнями Gazeta Wyborcza, Newsweek Polska, Rzeczpospolita та Wprost.

Читайте також:
Блокування кордону з Україною: польські перевізники та урядовці не домовились

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна