Це спровокує Росію на подальшу ескалацію: в офісі президента відреагували на пропозицію прийняти Україну в НАТО без окупованих територій

“Часткове членство” України в НАТО спричинить подальшу ескалацію війни.

Так відреагував на пропозицію ексгенсека НАТО Андерса Фог Расмуссена прийняти Україну в альянс без окупованих територій радник керівника офісу президента Михайло Подоляк 12 листопада в Telegram.

“Люблю (сарказм) періодичні дивні пропозиції щодо “врегулювання конфлікту в Україні”. Вони досі доводять, що причини й наслідки не для всіх очевидні. Так, іноді можна почути дивовижні пропозиції щодо того, що Україна нібито може запросто увійти до НАТО… частинами – територіями, які не під окупацією. От уже ж ці “прості рішення”, які завжди зрештою коштують дуже дорого…”, — наголосив Подоляк.

За його словами, сама розмова про таку можливість явно провокує Росію на подальшу ескалацію, заохочує її до агресивної війни.

“Ще трохи – і Україна зламається. Треба дорізати громадян, доатакувати ракетами”. Це ж очевидно? Безперечно. Не менш очевидно поставити зустрічне запитання: а хто сказав, що Росія готова прийняти пропозицію та зупинитися? Хто сказав, що РФ захоче погодитися на “Україна в НАТО”? Хто гарантує, що РФ не продовжить експансію після паузи, скориставшись фіктивною перервою для посилення своїх позицій? Нарешті, хто саме виступить гарантом недоторканності… умовної лінії розмежування? Чи теорія не передбачає практики?”, — зазначив радник офісу президента.

Він підкреслив, що Росія “недоговороспроможна” і їй не можна довіряти.

“Навіщо озвучувати ці дивовижні пропозиції, не пропонуючи жодних гарантій? Навіщо заохочувати РФ до подальших злочинів? Навіщо гарантувати РФ, що вона … не програє війну, не відповідатиме за воєнні злочини, не зазнає внутрішньої трансформації, а зможе продовжувати вкладатися в мілітаризацію та агресивну зовнішню політику? І все це замість того, щоб усвідомити нарешті три прописні істини: РФ абсолютно недоговороспроможна та спробує обдурити в будь-якому разі; РФ у такому вигляді лише масштабуватиме ризики й намагатиметься реалізувати свої агресії; лише значна “військово / технологічна допомога” Україні розв’язує проблему європейської безпеки та гарантує повернення до стабільних глобальних правил…”, — наголосив Подоляк.

Контекст

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що Україні варто приєднатися до Альянсу без тимчасово окупованих Росією територій.

Про його заяву повідомляє The Guardian.

Расмуссен, який був генеральним секретарем НАТО між 2009 і 2014 роками, вважає, що таке “часткове членство” не призведе до заморожування війни, а навпаки покаже РФ, що вона не зможе зупинити приєднання України до альянсу.

Окрім цього, Расмуссен підкреслює, що справу про членство України в НАТО не можна знову відкладати до наступного року.

Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до НАТО. Нам потрібна нова європейська архітектура безпеки, в якій Україна знаходиться в центрі НАТО”, — зазначив він.

За його словами, ті, хто виступає за членство України в НАТО, стримані через те, що країні, яка перебуває у стані війни, майже неможливо запропонувати членство, адже згідно зі статтею 5 НАТО про колективну самооборону всі країни-члени НАТО зобов’язані стати на активний захист країни. в конфлікті.

“Членство в НАТО для всієї України тепер фактично означало б НАТО повідомлення Росії про те, що вона збирається розпочати війну з Москвою. Якщо виключити з НАТО територію, яку контролює Росія, загроза конфлікту між Росією та НАТО буде зменшена”, — сказав Расмуссен.

Водночас, він переконаний, що абсолютна надійність гарантій статті 5 утримала б Росію від посилення атак на українській території всередині НАТО і таким чином звільнила б українські сили для виходу на лінію фронту.

Расмуссен також наголосив, що Росія чітко усвідомити, що на будь-яке порушення території НАТО буде відповідь. За його словами, ця пропозиція певною мірою схожа на введення забороненої для Росії зони, щоб вона не могла літати над українською територією чи запускати ракети по українських містах.

Зараз ведуться обговорення щодо залучення військових спеціалістів напередодні наступного саміту НАТО для опрацювання деталей ідеї, включно з тим, як можна провести чітку лінію фронту, визначаючи територію підконтрольну Україні й територію, яку вважають окупованою Росією.

Расмуссен назвав три головні причини, чому Україні пропонують членство:

  • По-перше, Україна в НАТО буде виступати оплотом проти все ще агресивної Росії.
  • По-друге, за його словами, сірі зони є небезпечними: “Нейтралітету в старому розумінні світу більше не існує. Сірі зони стають спокусою для Путіна атакувати”.
  • По-третє, українська армія зараз є найзагартованішою армією в Європі і буде прикладом для інших європейських держав.

За словами Расмуссена, загалом 25 країн, окрім країн G7, ведуть переговори про двосторонні угоди з безпеки з Україною в рамках комплексної угоди під назвою Київський безпековий договір, який має виступати мостом до повноправного членства в НАТО. Договір передбачає масштабне передання зброї, посилений обмін розвідданими та підтримку оборонної промисловості України, щоб вона могла більш незалежно виробляти зброю та боєприпаси.

Читайте також:
Країни НАТО призупиняють участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі. Це – відповідь Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна