Країни НАТО призупиняють участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі. Це – відповідь Росії

Країни-учасниці Договору про звичайні збройні сили в Європі призупиняють його дію після того, як про свій вихід оголосила Росія. Рішення підтримали всі члени НАТО, засудивши крок Москви.

Про це йдеться в заяві Альянсу, опублікованій у вівторок, 7 листопада.

Країни наголосили, що вихід Росії з угоди — «остання дія в низці тих, що систематично підривають євроатлантичну безпеку».

«Визнаючи роль ДЗЗСЄ як наріжного каменю євроатлантичної безпекової архітектури, ситуація, за якої держави-учасниці Альянсу дотримуються договору, а Росія — ні, була б неприйнятною. Тому, як наслідок, держави-учасниці мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки часу, на скільки це буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародним правом», — ідеться в заяві.

Учасники договору наголосили, що продовжують підтримувати зменшення військових ризиків і запобігання «хибним уявленням і конфліктам», назвавши своїми ключовими принципами прозорість, перевірку й взаємність. Вони запросили доєднатися до своїх зусиль ті країни, які поділяють ці зобов’язання.

Додамо, що 7 листопада Москва заявила про остаточний вихід із Договору про звичайні збройні сили в Європі, хоча казала про вихід ще у 2015 році. Розпорядження про розрив угоди диктатор Володимир Путін видав 10 травня 2023-го.

Договір про звичайні збройні сили в Європі підписали в 1990 році країни-члени НАТО та Варшавського пакту. Він встановлював рівновагу звичайних збройних сил країн-учасниць на нижчому рівні та обмежував можливості розміщення звичайних озброєнь уздовж лінії зіткнення між блоками.

Читайте також:
Держдума РФ денонсувала Договір про звичайні збройні сили в Європі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна