Правозахисник Максим Буткевич зник у полоні РФ

Український правозахисник, колишній журналіст ВВС і військовий Збройних сил України Максим Буткевич зник у російській каральній системі.

Про це пише ВВС News Україна.

З кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи і посилки, надіслані до нього у СІЗО тимчасово окупованого Луганська, повертаються.

Через загрозу переслідування з Росії виїхав адвокат правозахисника Олександр Федулов. Він – єдиний, хто зміг побачитися з Максимом під час полону. Федулов входив до групи адвокатів російського опозиціонера Олексія Навального.

Буткевич, який у складі ЗСУ воював на сході України, потрапив у російський полон влітку 2022 року.

За понад рік батьки бачили сина лише кілька разів і лише на відео, які оприлюднювали російські ЗМІ. У серпні 2023 року побачили на фото. Його зробили журналісти “Медіазони” з засідання апеляційного суду над Максимом, який проходив у Москві.

Буткевич тоді перебував у Луганському СІЗО і був з судом на відеозв’язку.

Після того, як у березні 2023 року так званий “суд” “ЛНР” виніс вирок правозахиснику – 13 років позбавлення волі – рідні і друзі Максима сподівалися на обмін. Українських полонених іноді міняють після рішень суду. Але цього не відбулося.

У серпні 2023 року суд у Москві залишив вирок українському правозахиснику чинним. Після цього Максим Буткевич зник.

Зазначається, що кореспонденти ВВС намагаються отримати від російських органів влади інформацію про те, де зараз перебуває Буткевич.

Засудження Максима Буткевича в Луганську. Контекст

Буткевич потрапив у російський полон у районі окупованих Золотого та Гірського Луганської області. Там він перебував щонайменше з 24 червня 2022 року.

У березні 2023 року незаконні суди на окупованій території Донеччини та Луганщини “засудили” журналіста до 13 років колонії суворого режиму. Буткевича визнали винним у нібито “жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів”. А також у “замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом”.

Міністерство закордонних справ України тоді засудило і назвало “незаконним і нікчемним” це рішення.

Нелегітимні суди також загратували на 8,5 та 18,5 років ще двох українців – Віктора Похозея та і Владислава Шеля.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, що став до лав української армії у березні 2022 року.
Координатор та співзасновник проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, “Громадського радіо”. Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Читайте також:
13 років колонії: суд у Росії підтвердив “вирок” українському правозахиснику Буткевичу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна