“Коли війна стає особистою”: латвійський альпініст і волонтер Юріс Улманіс презентував книжку про війну в Україні і свої втрати

В інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в Києві презентували книгу латвійського альпініста і волонтера, бійця загонів Латвійської тероборони Юріса Улманіса, яку він написав під враженнями від подій та людей в Україні за останні півтора року.

“Коли хтось із твоїх друзів, людей, яких ти знав, спілкувався, допомагав, раптом гине на цій війні – це і твоя особиста втрата. Тоді війна стає не просто абстрактним поняттям, що це відбувається десь і з кимось, а твоїм особистим досвідом. Твоїм особистим болем”, – так пояснив Юріс Улманіс ідею назви книжки – “Коли війна стає особистою”.

Книжка присвячена п’ятьом загиблим друзям Юріса, з якими він познайомився під час волонтерських відвідин України. Це – комбат “Карпатської Січі” Олег Куцин (позивний “Кум”), два командири рот батальйону “Свобода” Юрій Гібалюк “Фін” та Андрій Бахтов “Тихий”, замкомроти Олександр Поліщук “Альпініст” та його друг, теж альпініст Костянтин Синякевич “Компас” із того ж батальйону «Свобода».

До книги увійшло 26 епізодів, які вразили автора за час поїздки “дорогами війни”. Крім згаданих друзів Юріса, тут є зокрема розповіді про аеророзвідників Дмитра Маментовича (позивний “Трактор”) та Костянтина Виноградського “ВанДама”, бійців 111-го батальйону ТрО Луганської області Руслана Сіліна “Скіфа”, який воює з 2014 року, та Дмитра Скомороха, який двічі повертався в стрій – після того, як у нього лікарі виявили рак, та після втрати лівої ноги внаслідок підриву на міні. Також книга охоплює історії інших бійців, цивільних і просто душевні моменти, побачені на війні та навколо неї.

Юріс Улманіс народився в Нью-Йорку, в родині латиського емігранта. Працював у компанії “Моторола”, нині викладає ІТ в одному з університетів у Латвії. А ще він – професійний альпініст, що підкорив сім найвищих вершин світу. Під час останнього сходження на Еверест у травні 2023 року він узяв із собою на вершину, крім латвійського прапора, ще й український.

“Протягом години український прапор, що символізує гордий і нескорений дух українців, розвівався на найвищій вершині світу. Це був мій знак пошани всім українським воїнам, які борються за незалежність”, – розповів Юріс.

Юріс Улманіс показує фото з прапором України на Евересті

В Україну Улманіс уперше приїхав у 2015 році з гуманітарною допомогою для постраждалих від війни. Тоді ж потоваришував із бійцями “Карпатської Січі”. Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в 2022 році, двічі намагався записатися в Інтернаціональний легіон, але його не взяли через вік та брак військового досвіду, хоча 64-річний Юріс проходив вишколи та є дійсним членом Латвійської тероборони.

Юріс Улманіс серед українських військових

Із 2015 року Юріс активно волонтерить, постійно збирає на дрони для українських бійців та регулярно їздить в Україну.

“Кожного дня я запитую себе – як я можу сьогодні допомогти Україні? Ми повинні захищати нашу свободу і продовжувати допомагати Україні бути вільною”, – це постійні теми його дописів на фейсбуці.

Під час презентації книжки в інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану (Юріс Улманіс – праворуч)

Разом із Юрісом до України приїхали його друзі і волонтери – пані посол Латвії в Україні в 2011-2015 роках Аргіта Даудзе, журналіст і волонтер Атіс Клімович та колишній депутат Сейму Латвії, волонтер і політолог Вейко Сполітіс. Презентації книги відбулися в Києві, Харкові та Одесі.

У Латвії книга вийшла латвійською, а для українських презентацій було зроблене спеціальне україномовне видання. Переклала Валентина Сілава.

“Коли війна стає особистою” – четверта книга Юріса Улманіса. Також він автор двох книг про підкорення вершин та однієї – про екстремальний перетин Гренландії.

Після повернення Юріс планує провести серію презентацій книги про війну в Україні в школах та бібліотеках Латвії.

Усі кошти від продажу латвійського видання підуть на дрони та інші потреби українських бійців.

підготувала: Наталка Позняк

Читайте також:
“Один наш дрон живий уже більш як пів року”.
Як воює аеророзвідка батальйону “Свобода” бригади НГУ “Рубіж”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна