“З Редісом у Маріуполі спілкувався як “Лєс”: командувач ССО Хоренко розповів про свої позивні та їхнє призначення

Командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-майор Віктор Хоренко розповів про свої позивні, їхнє призначення та те, як спілкувався з командиром полку НГУ “Азов” Денисом Прокопенком “Редісом” під час облоги Маріуполя навесні 2022 року.

Про це командувач ССО розповів в інтерв’ю колишній військовослужбовиці “Азову” і ДПСУ “Наві” – Валерії Карпиленко (Суботіній) – в ефірі телемарафону “Єдині новини” в понеділок, 30 жовтня.

На командира полку “Азов” по рації виходив боєць із позивним “Лєс“. Це були ви, Віктор Хоренко. Редіс знав, із ким він спілкується? Чи знає зараз, чи ви взагалі особисто знайомі?” – запитала Карпиленко.

“Я виконував різного роду задачі, спілкувався з багатьма. І коли на той час ти не знайомий особисто з людиною… Коли мені дали слухавку в одному з кабінетів, я задумався: як воно буде в майбутньому… Зрозуміло, що були швидкі рішення… Так, для Редіса я тоді так назвався. Бо на кожну операцію, для того, щоб не можна було ідентифікувати людей чи групу людей, підрозділ, який працює, називався різними позивними. У той час я розумів, що може бути різна ситуація і по-різному вона може закінчитися. Всіх людей будуть з часом допитувати, дізнаватися, хто і де як працював. На той час ми назвалися так, і вважаю, що воно спрацювало. Це не те, що ми не хотіли розкриватися – це професійні звички”.

Хоренко також зізнався, що в нього є декілька позивних – близько десятка.

“Хто мене особисто знає – може назвати з десяток. Але це все для того, щоб покращити нашу роботу. Всі розуміють, що таке конспірація. Всі методи і способи доволі відомі. Основна таємниця – хто і де проводить операцію, в який час. Все решта – в принципі зрозуміло”, – сказав Хоренко.

Командувач ССО також розповів, що брав участь у ретельному плануванні гелікоптерних рейсів у заблокований Маріуполь, на “Азовсталь”, які відбувалися навесні 2022 року. Сім із цих рейсів були вдалими – вертольоти підвезли боєкомплект, людей, амуніцію та забрали поранених. Один боєць ССО при цьому потрапив у полон.

Читайте також:
Командувач ССО генерал Хоренко підтвердив свою пряму участь в операції ГУР у Кабулі

Пілот ЗСУ розповів про свої польоти в заблокований Маріуполь і порятунок 20 поранених на борту підбитого гелікоптера. ВІДЕО

“У гелікоптері на “Азовсталь” я боялася одного: заблювати хлопців поруч”. Медсестра Надія Яріш – про облогу в Маріуполі, полон, службу після полону й очікування від перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна