Командувач ССО генерал Хоренко підтвердив свою пряму участь в операції ГУР у Кабулі

Командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-майор Віктор Хоренко підтвердив свою пряму участь в операції Головного управління розвідки в Кабулі у вересні 2021 року.

Про це офіцер розповів у інтерв’ю колишній військовослужбовиці “Азову” і ДПСУ “Наві” – Валерії Карпиленко (Суботіній) – в ефірі телемарафону “Єдині новини” в понеділок, 30 жовтня.

“Операція в Кабулі: ви брали у ній участь прямо чи опосередковано?” – запитала Карпиленко.

“Прямо. Все, що відбувалося в ГУРі – хай залишається в ГУРі”, – лаконічно відповів Хоренко.

Раніше йшлося про те, що Віктор Хоренко командував спецрезервом ГУР. Це 10-й окремий загін спеціального призначення імені генерал-майора Максима Шаповала, який проводив спецоперацію зокрема в Афганістані.

Контекст

Як відомо, Головне управління розвідки Міністерства оборони України у вересні 2021 року оприлюднило відеозаписи зі спецоперації, в перебігу якої українські військові врятували наприкінці серпня групу афганців, які прагнули евакуації, але не могли дістатися на летовище в Кабулі
Рятувальну операцію здійснили співробітники ГУР МО, мовиться в повідомленні, за сприяння Міністерства закордонних справ України і за підтримки офісу президента України. “Серед евакуйованих були громадяни України, громадяни інших держав, у тому числі представники ООН, члени правозахисних організацій, співробітники видань Global Mail (очевидно, малася на увазі Globe and Mail – Ред.), USA Today, Washington Post, Stars and Stripes та інші, а також люди, що співпрацювали із коаліційним контингентом”, – ішлося в повідомленні.

“Незважаючи на те, що Україна не мала свого миротворчого контингенту в Афганістані, нам вдалося досягнути приголомшливого результату – Україна посіла 8-ме місце за кількістю евакуйованих осіб серед європейських країн – евакуйовано понад 700 осіб”, – заявили в ГУР.

За інфографікою ГУР і МЗС, усього евакуацію здійснювали своїми силами 12 європейських країн.

За словами військових, для того, щоб знайти і безпечно забрати людей з евакуаційного списку, спецпризначенці пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту. “На таке ризиковане рішення не наважувалася жодна з інших евакуаційних місій, бо зона за територією аеропорту вже була під контролем бойовиків Талібану”. Проте саме такий підхід дозволив у стислий період знайти і забрати максимально можливу кількість людей, узгоджених на евакуацію”, – додали в ГУР.

30 серпня газета The Globe and Mail розповіла, як спецпризначенці України врятували в Кабулі її афганського перекладача й перекладачів канадської армії та інших структур країни разом із їхніми родинами, які не могли дістатися в аеропорт для евакуації.

За повідомленням газети, українські спецпризначенці пішки вийшли за територію аеропорту в місто, щоб узяти під охорону й ескортувати до воріт летовища два мікроавтобуси з 19 афганцями, які не могли без цього подолати останні 600 метрів шляху.

Із летовища їх разом із іншими людьми вивезли українським військово-транспортним літаком до пакистанського Ісламабада, звідки чартерним пасажирським літаком доправили до Києва з проміжною посадкою в Баку.

Операцію порятунку цих людей здійснили вранці 27 серпня – наступного дня по тому, як з Афганістану вилетів останній канадський евакуаційний літак – у координації між газетою, українськими військовими і офісом президента України Володимира Зеленського.

Перед тим провалилися ще три спроби вивезти цих людей – дві намагалися організувати канадські військові і ще одну Державний департамент США. Але ці операції виходили з того, що ці люди мали самі змогти дістатися до визначених пунктів збору вже біля аеропортівських воріт, а це на практиці було неможливо.

Українська ж операція вдалася саме тому, що спецпризначенці України самі пішки вийшли в місто, щоб знайти цих людей і супроводити їх до аеропорту. Евакуйовані були вражені тим, що українські військові пішли на ризик, щоб урятувати їх, а канадські й американські військові цього не зробили.

Читайте також:
Хоренко проінспектував підрозділи ССО перед контрнаступом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна