Командування Сухопутних військ наказало зібрати інформацію про участь мобілізованих у керівництві політичних партій, – ЗМІ

Адміністративне управління Командування Сухопутних військ розпорядилося зібрати інформацію про належність мобілізованих військовослужбовців до керівних органів політичних партій. Це може бути пов’язано із прийняттям закон про PEP (політично значущих осіб), однак створює токсичну атмосферу навколо таких військових.

Про це в середу, 25 жовтня, повідомив головний редактор сайту “Цензор” Юрій Бутусов.

“20 жовтня адміністративне управління штабу сухопутних військ ЗСУ розіслало наказ з поміткою “терміново” до усіх підпорядкованих військових частин та з’єднань усіх рівнів надати інформацію про членів керівних органів політичних партій, які мобілізовані до лав ЗСУ. Військові командири мають вказати прізвище, партійну приналежність, назву посади в керівному органі партії та надати цю інформацію адмінуправлінню КСВ до 25 жовтня”, – ідеться в повідомленні.

Джерела Бутусова у військовому керівництві заявили, що наказ, який відправили у війська КСВ, “не є ініціативою командування – його видано за дорученням одного з керівників Генштабу. А джерела близькі до одного з керівників Генштабу стверджують, що ініціатива не їхня, а вони отримали такий запит від Кабміну”.

“За однією з версій, яку зараз розповсюджують у коментарях, це зроблено ніби-то через ухвалення закону про політично значущих осіб (ПЕП). Але насправді, якщо вивчимо факти, побачимо, що з питанням ПЕП цей дивний запит ніяким чином не пов’язаний, а схожий на пряме політичне замовлення чинної влади, яке військове командування автоматично направило у війська, чи то через недостатню кваліфікацію військових юристів, чи то через дзвінки з високого політичного офісу”, – зазначає журналіст.

При цьому Бутусов нагадує, що інформацію про керівництво політичних партій у лавах ЗСУ Кабмін може отримати без наказів для військових. До того ж закон “Про Збройні сили України”, стаття 17, передбачає, що “військовослужбовці зупиняють членство у політичних партіях та професійних спілках на період військової служби”. Закон “Про політичні партії” в статті 6 також визначає, що військовослужбовці не є членами політичних партій. Тож, вступаючи на військову службу по мобілізації або за контрактом, даних про статус у керівництві політичних партій військовослужбовець надавати не зобов’язаний.

“Сподіваюсь, наші деякі шановні військові керівники зроблять висновки, що інколи на незаконні забаганки політиків треба мати сміливість сказати “вибачте, але юристи нам таке підписувати заборонили”, – додає журналіст.

Читайте також:
У Раді предметно обговорюють механізм проведення виборів. Геращенко висловила свої умови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна