У Раді предметно обговорюють механізм проведення виборів. Геращенко висловила свої умови

Співголова фракції “Європейська солідарність” у Верховній Раді, колишня перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко вважає, що наступні вибори мають відбутися вже після закінчення бойових дій або значного покращення безпекової ситуації, і виборчий процес має передбачати рівний доступ учасникам, зокрема військовослужбовцям.

Про це Геращенко написала у фейсбуці в середу, 25 жовтня.

Депутатка зауважила: “якби не велика війна, цієї неділі в Україні пройшли б парламентські вибори. Нинішній склад ВР змінився б на 90%. Коли будуть наступні парламентські і президентські вибори – невідомо, але про них говорять все частіше”.

Ірина Геращенко відзначила одразу два публічні заходи з обговоренням повоєнних виборів, які відбулися в Києві останніми днями. Вона опублікувала фото з учасниками офлайн та загальний перелік учасників панельної дискусії, організованої Комітетом ВР з питань організації державної влади (голова – Олена Шуляк, “Слуга народу”).

Фото з ФБ Ірини Геращенко

“На мою думку:
– фактор безпеки залишається ключовим, тому спочатку закінчення війни – потім вибори;
– правляча партія публічно опікується тільки пасивним виборчим правом військових. Мовляв, вони повинні проголосувати на найближчих від фронту виборчих дільницях. Принаймні на цьому “круглому столі” троє представників “Слуги народу” переживали, де військові голосуватимуть”. Військові повинні і будуть брати безпосередню участь у виборах, для цього вони мають брати участь в агітації. Це неможливо під час війни”, – наголосила Геращенко.

Депутатка переконана, що вибори мають бути демократичні, транспарентні й інклюзивні.

“Це [передбачає] рівний доступ кандидатів до медіа і до зустрічі з виборцями. Зараз в нас спотворюється громадська думка через політичну цензуру й будується авторитарний режим, і це велика загроза для демократичних виборів. [Єдиний національний телевізійний] марафон треба закінчувати просто зараз, а 2 млрд перенаправити на дрони для ЗСУ”, – вважає представниця “ЄС”.

За її словами, біженці також мають право не лише голосувати, а й бути обраними. А оновлення єдиного реєстру виборців має початися “зараз, а не в останню хвилину”. Тоді як “реєстр в нинішньому стані не відповідає демографічним реаліям”.

Також депутатка закликає до дискусії з приводу того, що варто було б обмежити виборче право колаборантів.

“Ми категорично проти будь-яких онлайн голосувань і опитувань. Влада вже запускає ідеї онлайн-реєстрації виборців за кордоном. Знаю, що хочуть повести якесь опитування в «Дії» на предмет довіри до влади чи майбутніх мирних переговорів. Все це може бути частиною маніпулятивного сценарію впливу на виборців”, – зазначила також політикиня.

“Я мрію, аби нинішній склад ВР якнайшвидше було переобрано і ця Рада пішла в історію. Це можливо, коли дозволить безпекова ситуація”, – резюмувала Геращенко.

Нагадаємо, в жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський розповів, за яких умов можливі чергові вибори в Україні.

Читайте також:
Стефанчук назвав щонайменше п’ять питань, які треба вирішити для проведення виборів в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна