Стефанчук назвав щонайменше п’ять питань, які треба вирішити для проведення виборів в Україні

Україна може ухвалити рішення про проведення виборів, якщо врегулює низку проблемних питань, спричинених повномасштабним вторгненням Російської Федерації.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив під час спільної пресконференції зі спікеркою Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Маркетою Пекаровою Адамовою за результатами Другого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи у вівторок, 24 жовтня.

“Під час міжнародних візитів мені дуже часто ставлять запитання щодо проведення виборів. Україна була, є і залишається демократичною країною. У демократичних країнах дуже важливо проводити вибори, щоб не було «застою» у владі. Водночас в українському законодавстві є певні неузгодженості щодо можливості чи неможливості проведення виборів під час війни – як на парламентському, так і на президентському рівнях. Ми зараз обговорюємо ці питання”, – сказав Стефанчук.

У цьому контексті Голова ВР зазначив, що Україна має щонайменше п’ять проблемних питань, які необхідно вирішити для проведення виборів.

Він уточнив, що йдеться про забезпечення прав на голосування і бути обраними до органів влади для військовослужбовців, організацію виборів на тимчасово окупованих територіях, забезпечення участі в голосуванні українських біженців, яких нині за кордоном близько 7 мільйонів, фінансування виборів, забезпечення можливості вільного доступу до медіа.

“Ще є низка інших більш дрібніших питань, які стосуються організації виборів, але я думаю, коли ми разом знайдемо відповіді на ці п’ять, Україна ухвалить рішення про проведення виборів”, – підкреслив спікер українського парламенту.

Стефанчук також поінформував, що звернувся до колег з багатьох парламентів світу із прохання поділитися досвідом проведення або непроведення виборів під час війни. «Зараз ми обмінюємося досвідом. Думаю, що ближчим часом матимемо якесь рішення», – підсумував він.

Як відомо, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану ускладнює проведення виборів. Нині навколо цього питання точаться активні дискусії.

Читайте також:
Навіть не порушували питання виборів під час війни, воно неактуальне: Зеленський назвав основні причини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна