Навіть не порушували питання виборів під час війни, воно неактуальне: Зеленський назвав основні причини

Наступні президентські та парламентські вибори в Україні мали б відбутися у 2024 році. Проте через повномасштабну війну їх проведення не розглядають.

Основними труднощами для проведення виборів під час війни є безпекові питання щодо присутності спостерігачів, голосування військових, жителів тимчасово окупованих територій та українців за кордоном, а також фінансування кампанії.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час спільної з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо пресконференції 22 вересня, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

“Ми (на переговорах у Канаді — ред.) навіть не порушували питання виборів, тому що сьогодні через безпеку воно неактуальне… Закон забороняє під час війни проводити ті чи інші вибори. Я готовий абсолютно. Безпека — складний елемент проведення виборів. Перша складність у тому, щоб вибори провели демократично і прозоро. Для цього потрібні незалежні спостерігачі з різних країн світу” — зазначив Зеленський.

Окрім цього, неможливо організувати голосування українцям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Складно це зробити й для мільйонів українців, які перебувають за кордоном.

Ще однією проблемою є голосування військових, які перебувають на фронті, а також наявність іноземних спостерігачів.

“Як в окопах вони будуть голосувати? І як вони голосуватимуть навіть на дільницях біля лінії фронту? Це говорить про те, що все повинно бути в бомбосховищах, тому що ми знаємо Росію, вона розстріляє всіх людей, які прийдуть. І хто зі спостерігачів піде в окопи, готовий приїхати і там працювати?” — наголосив президент України.

Окреме питання — фінансування виборів. Як підкреслив Зеленський, під час війни гроші передусім мають йти на оборону країни.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Трюдо: Канада надає військовий пакет та 650 млн CAD та навчатиме пілотів на F-16

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна