Керівництво СБУ часів Януковича та 20 співробітників ФСБ РФ отримали підозри за злочини під час Майдану. Золотов також у списку

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в пособництві у вчиненні державної зради керівникам СБУ часів Януковича та 20 співробітникам ФСБ Росії, зокрема екскерівнику служби безпеки президента РФ Віктору Золотову, за злочини під час Революції Гідності.

Про це інформує пресслужба ДБР 16 жовтня.

Серед підозрюваних:

  • генерал армії Віктор Золотов – колишній керівник служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача внутрішніми військами (нині – директор федеральної служби військ національної гвардії РФ);
  • генерал-полковник Олексій Сєдов – начальник 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ;
  • генерал-лейтенант Олексій Жало – заступник начальника 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ – начальник управління захисту конституційного устрою;
  • генерал-майор Сергій Єгоров – перший заступник начальника управління захисту конституційного устрою 2 служби ФСБ РФ;
  • генерал-майор Володимир Павлік – перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації 5 Служби (оперативної інформації та міжнародних зв’язків) ФСБ РФ;
  • генерал-майор Андрій Яценко – колишній співробітник 2 служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ, зараз – заступник начальника управління ФСБ РФ у Москві.

Також підозри у державній зраді повідомлено колишньому голові СБУ, його першому заступникукерівнику Антитерористичного центру та начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ часів Януковича.

Тодішнє керівництво СБУ разом з російською ФСБ взяло участь у підриві суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості. Експосадовці за вказівкою російських кураторів розпалювали національну ворожнечу, зокрема готували матеріали, що мали створити негативний образ учасників Євромайдану.

Спільним рішенням керівництва СБУ і ФСБ РФ з 13 по 15 грудня 2013 року в Україні перебувала делегація з 20 співробітників російської спецслужби. Вони сприяли працівникам СБУ в підготовці відеоматеріалів і публікацій для створення негативного образу учасників “Євромайдану” і представників опозиційних сил.

Усього було підготовлено 257 відеоматеріалів провокативного змісту, які тодішні працівники СБУ надсилали своїм кураторам у ФСБ. Підозрювані намагалися припинити протести.

“Такі дії колишнього керівництва СБУ й співробітників ФСБ РФ завдали шкоди інформаційній безпеці України та мали на меті припинити протестні акції через призупинення вищим керівництвом держави процесу Євроінтеграції”, – розповіли в ДБР.

Після виїзду делегації ФСБ з України колишнє керівництво СБУ підписало “заднім числом” документи про начебто їх запрошення в рамках співпраці спецслужб СНД. Таким чином в СБУ хотіли створити видимість законності своїх дій.

Таким чином слідство довело вплив російських спецслужб на колишнє керівництво СБУ для підривної діяльності проти України, протидії Євромайдану й розпалювання в нашій державі національної ворожнечі.

Колишньому керівництву СБУ повідомлено про підозру у державній зраді ( ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 КК України).

А 20 співробітників ФСБ РФ отримали підозру за пособництво у вчиненні держзради та сприяння керівництву СБУ в наданні РФ допомоги у підривній діяльності проти України, а також за розпалювання національної ворожнечі (за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 ККУ).

За вчинення цих злочинів передбачене позбавлення волі на строк до 15 років.

Росіян оголосили в розшук, правоохоронці підготували клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:
Шістьох “беркутівців” судитимуть за масові розстріли активістів Майдану 20 лютого

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна