“Варварські наслідки війни”: гуманітарна координаторка ООН відвідала село Гроза, де РФ ударила ракетою по цивільних

Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун відвідала село Гроза в Харківській області, де російські війська 5 жовтня завдали ракетного удару по кафе під час поминального обіду.

Браун приїхала туди менш ніж через 24 години після ракетної атаки, повідомляє  управління ООН із гуманітарних справ в Україні.

“Це варварські наслідки цієї війни, коли 20% мешканців громади можуть бути знищені за лічені секунди – поки люди роблять покупки чи п’ють каву в колі близьких… Це віддалена [від лінії фронту] громада, це цивільна інфраструктура. Це були мирні мешканці. Це є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права “, – наголосила координаторка.

Браун очолила міжвідомчу місію ООН, відвідавши громаду та доставивши терміново необхідні медикаменти та будівельні матеріали.

Як писала “Новинарня“, після ракетної атаки РФ на Грозу Деніз Браун виступила із заявою, в якій засудила цей удар і наголосила, що “навмисне спрямування ударів по цивільних особах або цивільних об’єктах є воєнним злочином. Навмисне застосування завідомо непропорційних ударів є воєнним злочином”.

Читайте також:
Воюють з панахидами: росіяни вдарили “Іскандером” по поминках на Харківщині вдруге за три місяці

Воєнний злочин Росії – ракетний удар по поминках у селі Гроза

Як писала “Новинарня“, вдень 5 жовтня російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в селі Гроза Куп’янського району на Харківщині, коли там проходили поминки.

За інформацією правоохоронців, росіяни застосували для обстрілу одну з модифікацій ракети “Іскандер”. Попередньо, це була балістична версія “Іскандер-М”.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив, що в кафе, в яке поцілили росіяни, відбувалися поминки за загиблим військовим, але в самому закладі були лише цивільні — майже половина жителів села.

Станом на 6 жовтня було відомо про 52 загиблих людей, серед яких – шестирічний хлопчик; шестеро осіб отримали поранення.

Російська атака по селу Гроза 5 жовтня стала наймасовішим злочином росіян за кількістю одночасних смертей на Харківщині від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.
До війни в Грозі жило близько 300 людей.

За процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Із 6 по 8 жовтня в Харківській області оголосили дні жалоби.

Читайте також:
МЗС Австрії викликало посла Росії через обстріл Грози

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна