МЗС Австрії викликає посла Росії через обстріл Грози

До МЗС Австрії викликали посла Росії у зв’язку з ракетним ударом по кафе у селі Гроза на Харківщині.

Про це міністерство повідомило у твітері в п’ятницю, 6 жовтня.

“Посла Росії у Відні щойно викликали через вчорашній жахливий ракетний обстріл села в Харківській області, який забрав десятки невинних життів. Атаки на цивільне населення є воєнним злочином. Винні мають бути притягнуті до відповідальності”, – заявило міністерство.

Напередодні МЗС Австрії закликало до справедливого покарання за удар по селі Гроза, який назвали “кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права” Росією.

До слова, колишній міністр оборони Британії Бен Воллес після масової загибелі цивільних у Грозі закликав Німеччину розблокувати постачання Україні далекобійних крилатих ракет Taurus.

Воєнний злочин Росії – ракетний удар по поминках у селі Гроза

Як писала “Новинарня“, вдень 5 жовтня російські війська завдали ракетного удару по магазину-кафе в селі Гроза Куп’янського району на Харківщині, коли там проходили поминки.

За інформацією правоохоронців, росіяни застосували для обстрілу одну з модифікацій ракети “Іскандер”. Попередньо, це була балістична версія “Іскандер-М”.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив, що в кафе, в яке поцілили росіяни, відбувалися поминки за загиблим військовим, але в самому закладі були лише цивільні — майже половина жителів села.

Станом на 6 жовтня відомо про 52 загиблих людей, серед яких – шестирічний хлопчик; шестеро осіб отримали поранення.

Російська атака по селу Гроза 5 жовтня стала наймасовішим злочином росіян за кількістю одночасних смертей на Харківщині від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.
До війни в Грозі жило близько 300 людей.

За процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Із 6-го по 8 жовтня в Харківській області оголосили дні жалоби.

Читайте також:
“Світлини із села Гроза жахають”: представниця ООН назвала воєнним злочином вбивство росіянами понад пів сотні українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна