Іноземні дипломати зустрілися з українськими дітьми, депортованими з окупації до Білорусі: правозахисники роблять висновки

Іноземні дипломати відвідали в Білорусі місця перебування українських дітей, вивезених із Лисичанська та Сєвєродонецька Луганської області.

Про це 6 жовтня повідомила юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

“З 44 дітьми з Лисичанська та Сєвєродонецька зустрілися представники Зімбабве, Індії, Катару, КНР, Куби, Монголії, ОАЕ, Росії, Сирії, а також Палестини. До пропагандистського заходу долучилися службовці з Білорусі, Союзної держави та СНД. Інші держави оголосили бойкот та відмовилися брати участь у заході, проведення якого не відповідає принципу найкращих інтересів дитини та має на меті виключно легітимізацію міжнародних протиправних діянь”, – написала Рашевська у фейсбуці.

За словами правозахисниці, перший секретар посольства РФ у Білорусі Каріна Багієва засвідчила, що українським дітям нав’язують російське громадянство та організацію навчального процесу, який не дозволяє зберегти національну ідентичність.

Повірений у справах Катару Абдулаїз Аль-Куварі допоміг встановити, що білоруські родини беруть до себе українських дітей. Цю інформацію також підтвердила директорка однієї з новополоцьких шкіл.

Правозахисниця констатувала, що під час зустрічі “дітей посадили за величезний стіл за традиціями пресконференції, де допитували про умови перебування”.

“На що вплинуть відвідини місця утримання українських дітей? Щонайменше,
1) на розширення санкційних списків за рахунок ще одного господарського суб’єкту,
2) на поповнення переліку порушень міжнародного гуманітарного та міжнародного права прав людини, вчинених РБ та РФ.

Важливо також забезпечити виклик представника Посольства Катару в Україні до МЗС України для надання офіційних пояснень щодо коментаря Абдулаїза Аль-Куварі.

Подібний захід мало вплине на сприйняття та юридичну кваліфікацію діянь РБ у контексті “перевиховання” українських дітей”, – зазначила Рашевська.

Раніше МЗС України повідомляло, що Білорусь має намір організувати у себе в країні зустріч представників іноземного дипкорпусу з українськими дітьми, які були вивезені із тимчасово окупованих Росією Лисичанська та Сєвєродонецька. Мета заходу – легалізація незаконного переміщення українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна у справі про незаконне вивезення українських дітей з окупованих територій.

Україна розслідує можливу роль Білорусі в депортації дітей з окупованих територій.

Міжнародна федерація Червоного Хреста і Півмісяця дистанціювалася від Червоного Хреста Білорусі, який викрадає дітей з окупованого Донбасу.

Читайте також:
Російська посадовиця, яку звинувачують у незаконній депортації дітей, приїхала в окупований Мелітополь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна