Міжнародна федерація Червоного Хреста і Півмісяця дистанціювалася від ЧХ Білорусі, який викрадає дітей з окупованого Донбасу

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця (IFRC) дистанціювалася від товариства Червоного Хреста Білорусі через участь у викраденні українських дітей з окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Про це сказано в заяві Міжнародного Червоного Хреста і Півмісяця, оприлюдненій 19 липня.

“Дії будь-якого з наших національних товариств IFRC, що суперечать нашій гуманітарній місії, основоположним принципам і політиці, сприймаються дуже серйозно. Ці дії ризикують підірвати довіру до нашої роботи з підтримки нужденних громад – ким би вони не були і з якого боку фронту вони перебували б”, – сказано в заяві IFRC.

Перед цим у репортажі телеканалу “Білорусь 1” голова білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов заявив, що його організація бере участь у вивезенні дітей з окупованих територій України до Білорусі “на відпочинок”. Таке повідомлення він зробив під час поїздки на окуповану частину Донбасу.

У Міжнародній федерації зазначили, що про візит Шевцова в окупований Донецьк не були попереджені та не узгоджували його. Через це розпочато розслідування ймовірного порушення доброчесності.

У заяві зазначається, що з Червоним Хрестом Білорусі зв’язалися, щоб висловити “серйозну стурбованість і припинити будь-яку подібну діяльність у майбутньому”.

“Важливо зазначити, що генеральний секретар білоруського Червоного Хреста не виступає від імені IFRC або будь-якого іншого компоненту Руху, і його заяви не відображають нашу точку зору”, – додали в IFRC.

У свою чергу, товариство Червоного Хреста України “категорично засудило” дії білоруського Червоного Хреста, а також закликало Міжнародну федерацію Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Міжнародний комітет Червоного Хреста засудити участь білоруського Червоного Хреста в депортації українських дітей.

Читайте також:
“Ми не отримали жодної відповіді”: Зеленський закликав ООН і Червоний Хрест допомогти постраждалим на затопленому лівобережжі Херсонщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна