“Ми не отримали жодної відповіді”: Зеленський закликав ООН і Червоний Хрест допомогти постраждалим на затопленому лівобережжі Херсонщини

Президент Володимир Зеленський заявив, що після катастрофи на Каховській ГЕС міжнародні організації, зокрема Червоний Хрест, мають негайно долучитися до порятунку людей із затоплених міст і сіл у Херсонській області, особливо на окупованому РФ лівобережжі, куди українські військові та рятувальники наразі не можуть дістатися.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні 7 червня.

“Наші військові та спецслужби настільки, наскільки це можливо, попри обстріли, рятують людей. Але потрібні масштабні зусилля. Потрібно, щоб міжнародні організації – такі, як Міжнародний Червоний Хрест, – негайно долучилися до рятувальної операції та допомогли людям саме на окупованій частині Херсонщини. Кожна загибла людини там – це вирок наявній міжнародній архітектурі, міжнародним організаціям, які розучилися рятувати життя”, – наголосив Зеленський.

Президент підкреслив: якщо зараз міжнародної організації немає в зоні цієї катастрофи – значить, її “взагалі немає, значить, вона недієздатна”.

За його словами, всі відповідні звернення України, зокрема від уряду, були надіслані.

Також Зеленський розповів, що станом на вечір 7 червня на території Херсонської та Миколаївської областей врятовано понад 2 тисячі людей.

Але ситуація на окупованих територіях − катастрофічна, бо “окупанти просто кинули людей у цих страшних умовах − без порятунку, без води, просто на дахах будинків у затоплених громадах”.

Президент підкреслив, що це ще один свідомий злочин Росії − після того, як держава-терорист спричинила катастрофу, вона ще й максимізує шкоду від неї.

“Зараз потрібна чітка і швидка реакція світу на те, що відбувається. Навіть неможливо встановити достеменно – скільки людей на тимчасово окупованій території Херсонщини можуть загинути без порятунку, без питної води, без їжі, без медичної допомоги”, − наголосив президент.

Зеленський подякував “за принциповість” тим світовим лідерам, які висловили свою “підтримку Україні та чітке засудження російського злочину екоциду”.

Дещо раніше Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому виданню Bild заявив, що він шокований реакцією ООН і Червоного Хреста на підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

“Ми не отримали жодної відповіді [на запити про допомогу]. Я шокований”, – сказав президент України.

Він додав, що якщо реакція і була, то вона була “дуже дипломатичною”. Попри те, що трагедія сталася багато годин тому, ані ООН, ані Червоного Хреста “там немає”, хоча вони “мають першими рятувати життя”, оскільки саме для цього й були створені ці структури.

“Те, що зараз відбувається, − це трагедія. Екологічна катастрофа і людська катастрофа… Люди, тварини загинули. З дахів затоплених будинків люди можуть бачити потопельників, які пропливають повз. Це можна бачити на іншому боці. Вивезти людей з окупованої частини Херсонщини дуже складно. Коли наші люди намагаються врятувати їх, окупанти обстрілюють”, − заявив Зеленський.

Він додав, що наслідки катастрофи можна буде побачити лише за кілька днів, коли вода трохи відійде.

Президент вважає, що російські окупанти бояться, що ЗСУ почнуть контрнаступ на цьому напрямку, і хочуть ускладнити звільнення українських територій.

Читайте також:
Підрив Каховської ГЕС: головні новини станом на вечір 7 червня

Підрив Каховської ГЕС та його наслідки

6 червня російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. У Херсонській області почалася евакуація населення з небезпечних районів, яким загрожує затоплення та де воно вже відбувається. Під загрозою понад 50 населених пунктів та національні парки. Затоплює міста й села, зокрема на окупованому лівому березі Дніпра.
З окупованої території евакуація, за рідкісними випадками, не проводиться. 6 червня мешканців окупованої Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали.
Із цими територіями втрачається зв’язок.

Підрив греблі Каховської ГЕС, розлив Дніпра нижче за течією та наступне зміління річки загрожує Дніпропетровщині, Запоріжжю та Херсонщині важкими екологічними та економічними наслідками.

Українське керівництво стверджує, що росіяни підірвали греблю ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Західні партнери зазначають, що наразі немає точних відомостей, хто саме підірвав греблю, але в будь-якому разі це є наслідком російської повномасштабної агресії.

Російські загарбники захопили головну споруду Північно-Кримського каналу і Каховську ГЕС 24 лютого минулого року.

Головне управління розвідки МОУ в жовтні повідомляло, що Каховську ГЕС росіяни замінували ще в квітні 2022 року. Тоді йшлося про те, що окупанти передбачали швидке звільнення українськими військовими правобережної частини Херсонської області та готували серію терактів на цій території. Зокрема, під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Також у жовтні 2022 року Генеральний штаб ЗС України та американський Інститут дослідження війни наголошували, що росіяни створюють інформаційне поле для ймовірної інсценованої атаки на окуповану ними Каховську ГЕС, щоб виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.

Читайте також:
Теракт на Каховській ГЕС: у зоні підтоплення опинилися понад 42 тисячі людей, підрив розслідують 10 опергруп

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.