Азербайджан затримав ексватажків Нагірного Карабаху, – ЗМІ

Силовики Азербайджану затримали колишніх “президентів” невизнаної вірменської республіки в Нагірному Карабаху Аркадія Гукасяна, Бако Саакяна й Араїка Арутюняна, а також екс-“голову парламенту” Давида Ішханяна.

Про це у вівторок, 3 жовтня, пише видання “Ехо Кавказу”

Стверджується, що Гукасяна, Саакяна та Ішханяна доправили до Баку, тоді як Арутюняна тільки перевозять до азербайджанської столиці. Ця інформація поки не підтверджена офіційно.

Один із “депутатів” невизнаної НКР повідомив, що сьогодні до Вірменії через азербайджанський пункт пропуску прибули її “директор Служби національної безпеки (СНБ)” Арарат Мелкумян, “міністр внутрішніх справ” Карен Саргсян, “держміністр” Артур Арутюнян і “керівник адміністрації президента” Карен Шахраманян.

За словами неназваного “парламентаря” невизнаної республіки, зв’язатися з колишніми “президентами” і “спікером” НКР не вдається понад добу.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном і його розв’язка

19 вересня Азербайджан заявив про початок “локальних антитерористичних заходів” у невизнаному Нагірному Карабаху, де після війни 2020 року залишалися підконтрольні вірменам території та російські “миротворці”.

Бойові дії проти “НКР” тривали на тлі неспроможності Вірменії втрутитися і зарадити ситуації. Вірменія звинуватила Азербайджан в “етнічних чистках” та агресії проти “народу Карабаху”.

Мапа до 19.09.2023 (“Німецька хвиля”)

При цьому вже 20 вересня Карабах фактично капітулював. Міністерство оборони Азербайджанської Республіки повідомило, що “з урахуванням звернення представників вірменських жителів Карабаху, яке надійшло через російський миротворчий контингент, досягнуто домовленості щодо призупинення антитерористичних заходів”.

Мирна домовленість була досягнута на таких умовах:

  • Розташовані в Карабахському районі “формування збройних сил Вірменії та незаконні вірменські збройні формування” складають зброю, залишають бойові позиції і військові пости та повністю роззброюються.
  • Підрозділи збройних сил Вірменії залишають територію Азербайджану, незаконні вірменські збройні формування розформовуються. Паралельно здаються все озброєння і важка техніка.

Реалізація вищевказаних процесів забезпечується в координації з російським миротворчим контингентом.

Таким чином, Азербайджан фактично взяв гору в міжетнічному конфлікті, що триває з 1988 року.

Через цю поразку вірменська опозиція збирає мітинги біля будівлі уряду в Єревані – на підтримку невизнаного Нагірного Карабаху та за відставку прем’єра Нікола Пашиняна.

Читайте також:
Нагірний Карабах прийняв вимоги Азербайджану і готовий роззброїтись

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна