Перший український пілот на F-16 “Мунфіш”: Цей літак дає великий зазор для виправлення допущених помилок

Пілоти Повітряних сил ЗС України вже проходять навчання за кордоном для опанування багатофункціональних винищувачів F-16. Деякі українські льотчики сіли за парту тільки цими днями – наприклад, ті, кого відправили в Техас спершу підтягнути англійську мову. Чимало молодих пілотів навчаються в Європі ще з серпня.

Один із них – позивний “Мунфіш” (Moonfish). Ще місяць тому ЗМІ писали, що цей офіцер проходить навчання на F-16 у Великій Британії.

Він – один із тих пілотів, яких називають “медійними”. Станом на червень 2022 року був командиром ескадрильї українських винищувачів МіГ-29.

Тоді Мунфіш відвідав Сполучені Штати разом з іншим відомим військовим льотчиком – Андрієм Пільщиковим “Джусом”, щоб зустрітися з урядовцями та лобіювати надання Україні F-16. На деяких перемовинах до Джуса й Мунфіша для посилення їхньої позиції приєднувався голлівудський актор Шон Пенн. Після того, як Джус і Мунфіш зустрілися у Вашингтоні з конгресменом-республіканцем Адамом Кінзінгером, той вніс на розгляд Палати представників Конгресу США Ukraine Fighter Pilots Act.

Рішення про надання Україні винищувачів F-16 країни НАТО ухвалили в серпні 2023 року, на тлі візиту президента Володимира Зеленського до Данії й Нідерландів.

Джус не дожив до нової поїздки на захід буквально кілька днів – загинув в авіакатастрофі на Житомирщині. Мунфіш тепер навчається керування омріяним F-16 у Британії за себе і за того хлопця.

Свій позивний Мунфіш (“Риба-місяць”) отримав через один із курйозних випадків, про що чоловік воліє детально не розповідати. Зате він охоче описує перебіг свого навчання на F-16 в ефірі національного телемарафону. Так, 29 вересня він дав інтерв’ю ведучій ICTV Яні Брензей, зазначивши, що в найближчі тижні перейде від теорії та тренажерів до пілотування реального винищувача. А навчання імовірно таки займе 6-8 місяців.

Новинарня” публікує текстовий виклад цієї розмови.

Позивний “Мунфіш”

– На якому ви етапі підготовки перебуваєте?

– Я з моїми хлопцями наразі перебуваю на етапі теоретичної підготовки. Дуже широко використовуємо тренажери. І найближчим часом, найближчими тижнями розпочнемо польоти.

– Скільки годин щодня йде у вас на навчання?

– Навчання відбувається з 8-ї ранку до 5-ї години дня. Але оскільки стиль викладання – західний, то дуже багато уваги приділяється самопідготовці. Грубо кажучи, заняття потрібні насамперед для того, щоб поспілкуватися з викладачами, з’ясувати для себе незрозумілі питання, щоб він усе це узагальнив. Але все одно передбачається, що більшість матеріалу він (курсант) вивчає самостійно, у своїй кімнаті.

– Наскільки спосіб викладання, методики відрізняються від того, що ви проходили в Україні?

– Західний підхід дуже розрахований на те, що в людини є мотивація навчатися. Радянська школа від цього трошки відрізняється. Вона розрахована на те, що “будемо розтовкмачувати, хочеш ти цього чи не хочеш”. Тут же більше йдеться про самостійність, власну ініціативу і мотивацію перш за все.

– Як вам дається таке навчання?

– Чудово. Мені особисто таке навчання дуже подобається. І моїм колегам-пілотам також.

– Наскільки це відрізняється від того, що ви собі уявляли, коли були відібрані на підготовку на літаках F-16?

– Не відрізняється ні в чому. Ми прекрасно розуміли, ми готувалися, спілкувалися з багатьма західними льотчиками. Ми “літали”, використовуючи програмне забезпечення. Це було передбачувано й очікувано для нас.

– Ви кажете, що за кілька тижнів почнете навчальні польоти на реальних літаках. Скільки годин підготовки потрібно, щоб опанувати такий літак, як F-16?

– Достатня кількість. Чим більше, тим краще.




– Наскільки літак F-16 є складнішим для вас, ніж літаки радянського зразка?

– В плані польотів, в плані загальної техніки пілотування літак F-16 є дуже простим для льотчика. Особливо для того, хто вже вміє літати на бойових літаках. На F-16 є великий “зазор” для виправлення допущених помилок. Відчуваєш себе в кабіні, наче надягаєш рукавичку і зростаєшся з цим літаком. У цьому сенсі літак чудовий і комфортний.

У сенсі озброєння й авіоніки – то, звичайно, для нас це трошки складніша тема. Бо ми всі [в Україні] використовуємо технології з минулого тисячоліття, а тут літак значно модернізований – нові комп’ютери, нові сенсори, нова авіоніка. Тому в цьому плані складніше що для льотного складу, що для інженерного.

А в плані “літак – двигун” – чудовий літак, я ніяких особливих складнощів не бачу.

– Якщо порівнювати з літаками, якими нас атакують росіяни, то які переваги має F-16? І чи є щось у російських літаках на вищому рівні?

– Найбільшою перевагою російських літаків є і, напевно, найближчим часом буде їхня переважаюча кількість. Літак F-16 має співставні характеристики, як мінімум, із тими літаками, що є в Російської Федерації, а де в чому навіть їх випереджає. Особливо в плані завдання ударів по наземних цілях, у плані авіаційної підтримки дій військ (сил) і в плані керованого авіаційного озброєння.

– Міністерка оборони Нідерландів каже, що для того, щоб опанувати літаки F-16, нашим пілотам знадобиться 6-8 місяців, і це ще дуже стислі терміни. За вашими відчуттями, коли ви будете готові не просто літати, а виконувати бойові місії?

– Термін, який озвучений, цілком реалістичний, він стислий. За офіційними мірками, це дуже короткі терміни. У пілотів сусідніх із нами країн, які отримували літаки F-16, ішло на це багато років. Тому, за авіаційними мірками, це [озвучена] амбітна цифра. Але наразі я не бачу жодних причин, щоб ми в цей термін не вклалися.

– Експерти-скептики зі США й Великої Британії пишуть, що, так, за кілька місяців українські пілоти здатні опанувати F-16, але для того, щоб повністю розкрити можливості літака, керувати ним на професійному рівні, то на це потрібні роки. Що ви про це думаєте?

– Так, це правда. Чим довше ти техніку опановуєш, тим більш ти стаєш професійним у ній. Але ми тут усі навчаємося з думкою про те, що коли ми повернемося [в Україну], в нас не буде багато-багато років, щоб надалі опановувати й відточувати, як це є у колег з інших країн. Ми знаємо, що ми приїдемо – і вже будемо скидати бомби, пускати ракети та робити все, що потрібно, одразу. Ми трохи в інших умовах, ніж решта. І в нас трохи інша мотивація.

Так, звичайно, відточування навичок [потрібне]. Але, скоріше за все, в нас буде багато можливостей відточити навички значно швидше.

Читайте також:
Ще одна країна долучиться до навчання українських пілотів на винищувачах F-16


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.